Enoki (płomiennica zimowa): Grzybobranie po azjatycku
Grzyby enoki pozwolą wprowadzić orientalny klimat do każdej kuchni. Kojarzone są przede wszystkim z azjatyckimi kulinariami, ale w tej części świata od wieków korzysta się także z ich leczniczych właściwości. To przez pozytywny wpływ na odporność, funkcjonowanie wątroby oraz właściwości oczyszczające organizm z toksyn enoki zasłynęły jako jedne z najbardziej wartościowych grzybów. Weź przykład z zawodowych szefów kuchni i dowiedz się, jak przyrządzić grzyby enoki. Czeka cię niezrównana uczta.
Co to są enoki?
Największą popularnością cieszą się wśród azjatyckich smakoszy, a inspiracji na dania z tymi oryginalnymi grzybami najlepiej szukać wśród przepisów prosto z Japonii, Korei, Wietnamu oraz Chin. Określane są także jako enoki-take. Jednak, by skosztować walorów grzybów, nie trzeba wyruszać w daleką podróż. Grzyb występuje na całej półkuli północnej: w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce funkcjonuje pod bardziej swojsko brzmiącą nazwą jako płomiennica zimowa.
Zaczynać grzybobranie można już we wrześniu, ale z poszukiwaniami wcale nie trzeba się spieszyć. Enoki bardzo dobrze znoszą niskie temperatury. Jeśli zima nie jest ekstremalnie mroźna, z potencjału grzybów można korzystać aż do marca. Stąd zresztą słowo "zimowa" w polskiej nazwie grzybów.
Gdzie znaleźć enoki? Zazwyczaj rośną w kępach na pniach drzew liściastych oraz przy korzeniach.
Po czym poznać enoki?
Charakteryzują się długą i cienką nóżką, która zwieńczona jest niewielkim kapeluszem. Zazwyczaj długość grzyba nie przekracza dziesięciu centymetrów. Najbardziej rozpoznawalne są grzyby o białej barwie, choć trzeba wiedzieć, że jest to znak rozpoznawczy grzybów hodowlanych, które rozwijają się bez dostępu do światła słonecznego. Enoki rosnące dziko mogą różnić się odrobinę wielkością i kształtem kapelusza oraz barwą w odcieniach pomarańczy, rudości i brązu. W Chinach bywają nazywane "złotymi grzybami".
Jak smakuje enoki?
Płomiennicę docenią fani grzybowych specjałów, którzy mają ochotę na coś innego niż tradycyjne kurki, borowiki czy maślaki. Enoki cechują się słodkawym smakiem, w którym wyczuć można owocowe i orzechowe nuty. Mają przyjemną chrupiącą strukturę, więc stanowią doskonałe uzupełnienie wielkoskładnikowych dań. Nie powinno brakować ich w wegetariańskim jadłospisie.
Jak przechowywać płomiennicę zimową?
Grzyby znaleźć można w sklepach z żywnością orientalną i dobrze zaopatrzonych hipermarketach. Dostępne są enoki zarówno suszone, jak i konserwowe. By poznać ich smak jak najlepiej, polecamy jednak polować na świeże egzemplarze. W domu należy trzymać je z dala od wilgotnych miejsc.
Sprzedawane są zwykle w kępach wraz z grzybnią. Nie należy jej usuwać, jeśli nie zamierzamy zużyć grzybów od razu. To właśnie ona przedłuża ich świeżość. Enoki po owinięciu w papier trzymać można w lodówce przez maksymalnie cztery, ewentualnie pięć dni. Trzeba jednak je bacznie obserwować. Przebarwienia, mało apetyczny śluz i utrata sprężystości świadczą o tym, że grzybów nie należy już jeść.
Enoki: Właściwości zdrowotne
Azjatycki skarb to najlepszy dowód na to, że postrzeganie grzybów jako produktów bezwartościowych jest krzywdzącym stereotypem. Płomiennica zimowa to bardzo dobre źródło białka, będącego budulcem mięśni, więc powinny o niej pamiętać zwłaszcza osoby, które postanowiły całkowicie zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa.
W grzybach enoki znajdują się także witaminy z grupy B, D, kwas foliowy, potas, fosfor i żelazo. Okażą się dużym wsparciem dla smakoszy, którym brakuje w diecie błonnika. W ich składzie na wyróżnienie zasługują cenne antyoksydanty.
Dlaczego te składniki w diecie są aż tak ważne? Grzyby okazują się być niskokaloryczną przekąską, która dzięki zawartości błonnika pokarmowego, korzystnie wpływa na trawienie i przemianę materii. Dieta redukcyjna nie musi więc oznaczać katowania się wyłącznie wodą i sałatą. Substancje zawarte w grzybach wspierają ochronę przed zakrzepami i miażdżycą, a także usprawniają pamięć i procesy myślowe. Pozytywnie wpływają na stan wątroby oraz przeciwdziałają nadciśnieniu. Trwają badania nad właściwościami grzybów, które mogłyby chronić nas przed nowotworami, jednak nadal jest zbyt wcześnie, by móc przedstawić jednoznaczne wyniki.
Grzyby enoki: Przepisy
Sprężysta konsystencja grzybów doskonale uzupełni smak typowo azjatyckich przysmaków, np. sushi, ramenu i zupy miso. Świetnie nadają się do potraw przyrządzanych techniką stir-fry, polegającej na krótkim smażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Płomiennica zimowa doskonale pasuje do dań z ryżem i makaronowych. Można dorzucić je do grzybowego sosu lub zupy, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełniać nimi smak bardziej swojskich posiłków.
O tym musisz pamiętać: Grzybów nie należy jadać na surowo, ale zbyt długa obróbka może doprowadzić do tego, że stwardnieją. Gotowanie, smażenie lub pieczenie nie powinno trwać więcej niż 10 minut.