„Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat

Dobry przepis na eklerki. Tak przygotowuje je Ewa Wachowicz

Poznaj przepis na delikatne i przepyszne eklerki z bitą śmietaną. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradza sekrety wykonania ciasta parzonego oraz nadzienia z kremówki.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Eklery z bitą śmietaną. Potrzebne składniki

  • 250 ml wody 
  • 100 g masła 
  • szczypta soli 
  • 200 g mąki 
  • 5 jajek

KREM 

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30% 
  • śmietan-fix niebieski 
  • śmietan-fix różowy 
  • 2 łyżki  cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

ZDOBIENIE 

  • cukier puder
Eklery - idealny do kawy
Eklery - idealny do kawy123RF/PICSEL

Eklery z bitą śmietaną. Sposób przygotowania

  1. Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić). 
  2. Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C). 
  3. Przełożyć do miski i na chwilę odstawić. 
  4. Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować. 
  5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm). 
  6. Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut. 
  8. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. 
  9. Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić. 
  10. Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy. 
  11. Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować. 
  12. Kremami przełożyć eklerki. 

Udekorować cukrem pudrem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe