Dobry przepis na eklerki. Tak przygotowuje je Ewa Wachowicz
Poznaj przepis na delikatne i przepyszne eklerki z bitą śmietaną. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradza sekrety wykonania ciasta parzonego oraz nadzienia z kremówki.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Eklery z bitą śmietaną. Potrzebne składniki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 5 jajek
KREM
- 2 szklanki śmietany kremówki 30%
- śmietan-fix niebieski
- śmietan-fix różowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
ZDOBIENIE
- cukier puder

Eklery z bitą śmietaną. Sposób przygotowania
- Wodę wlać do garnka. Wrzucić masło. Posolić i zagotować (masło powinno się roztopić).
- Wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką (temp. ciasta nie powinna przekroczyć 70 st. C).
- Przełożyć do miski i na chwilę odstawić.
- Do przestudzonego ciasta wybić po jednym jajku. Zmiksować.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica ok. 2 cm).
- Ciasto porcjami wycisnąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 15-20 minut.
- Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
- Śmietanę rozlać do 2 misek. Lekko podbić.
- Do jednej dodać śmietan-fix niebieski, do drugiej różowy.
- Posłodzić cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dokładnie zmiksować.
- Kremami przełożyć eklerki.
Udekorować cukrem pudrem.
Polecamy również:
