"Ewa gotuje": Majonezy smakowe
Ewa Wachowicz w 327. odcinku programu przygotowuje majonezy smakowe. Zobaczcie przepis na ten smaczny dodatek do wielu potraw!
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Majonezy smakowe. Składniki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¾ szklanki oleju
- SOS BAZYLIOWY
- 3 łyżki majonezu
- garść liści bazylii
- pieprz kolorowy
SOS KOPERKOWY
- 3 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- SOS POMIDOROWY
- 3 łyżki - majonezu
- 3 suszone pomidory z oliwy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
Majonezy smakowe. Sposób przygotowania
- Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką.
- Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
- Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
- Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
- Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę.
- Wymieszać.
Polecamy również:
