"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat

"Ewa gotuje": Majonezy smakowe

Ewa Wachowicz w 327. odcinku programu przygotowuje majonezy smakowe. Zobaczcie przepis na ten smaczny dodatek do wielu potraw!

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Majonezy smakowe. Składniki

  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ¾ szklanki oleju
  • SOS BAZYLIOWY
  • 3 łyżki majonezu
  • garść liści bazylii
  • pieprz kolorowy

SOS KOPERKOWY

  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • SOS POMIDOROWY
  • 3 łyżki - majonezu
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

Majonezy smakowe. Sposób przygotowania

  1. Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. 
  2. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
  4. Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
  5. Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
  6. Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. 
  7. Wymieszać.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News