"Ewa gotuje": Moczka piernikowa
Moczka piernikowa to tradycyjny deser, którego przygotowanie umili zimowe wieczory. Ewa Wachowicz w swoim programie Ewa Gotuje przedstawia sprawdzony przepis na tę wyjątkową potrawę. Dzięki połączeniu pierniczków, bakalii i kompotu, możemy stworzyć obłędny deser idealny na świąteczny stół.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Moczka piernikowa. Składniki
- 6 pierniczków lub 200 g piernika
- garść rodzynków
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 1½ l kompotu z suszu
- sok z cytryny
- płatki migdałów do dekoracji
Zobacz również:
Moczka piernikowa. Przygotowanie
- Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc.
- Następnego dnia przelać do garnka.
- Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem.
- Przykryć i gotować przez 15 minut.
- Dolać kompot z suszu - wraz z owocami.
- Dosypać przyprawę do piernika.
- Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
- Podawać z prażonymi płatkami migdałów.
Polecamy również: