"Ewa gotuje": Moczka piernikowaPolsat

"Ewa gotuje": Moczka piernikowa

Moczka piernikowa to tradycyjny deser, którego przygotowanie umili zimowe wieczory. Ewa Wachowicz w swoim programie Ewa Gotuje przedstawia sprawdzony przepis na tę wyjątkową potrawę. Dzięki połączeniu pierniczków, bakalii i kompotu, możemy stworzyć obłędny deser idealny na świąteczny stół.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Moczka piernikowa. Składniki

  • 6 pierniczków lub 200 g piernika
  • garść rodzynków
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1½ l  kompotu z suszu
  •  sok z cytryny
  • płatki migdałów do dekoracji
Śląski deser moczka
Śląski deser moczkaSMAKER.PLINTERIA.PL

Moczka piernikowa. Przygotowanie

  1. Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc. 
  2. Następnego dnia przelać do garnka. 
  3. Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem. 
  4. Przykryć i gotować przez 15 minut. 
  5. Dolać kompot z suszu - wraz z owocami. 
  6. Dosypać przyprawę do piernika. 
  7. Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować. 
  8. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News