zdjęcie
„Ewa gotuje”: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiemPolsatPolsat

„Ewa gotuje”: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki na polędwiczki wieprzowe

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe?

  1. Polędwiczki podzielić na dwie mniej więcej równe części. 
  2. Każdą naciąć i rozłożyć.
  3. Przyprawić solą i kolorowym pieprzem. 
  4. Na patelni roztopić masło i zezłocić na nim drobno posiekany czosnek.
  5. Dorzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak. 
  6. Wymieszać i dusić przez chwilę. 
  7. Dodać pokrojone pomidory.
  8. Przyprawić solą i pieprzem. 
  9. Wymieszać i nałożyć na mięso.
  10. Złożyć, spiąć szpadkami do zrazów i obsmażyć z każdej strony na klarowanym maśle. 
  11. Zalać śmietanką. 
  12. Przyprawić ziołami prowansalskimi.
  13. Przykryć i dusić do miękkości. 
  14. Podawać z sosem.
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News