„Ewa gotuje”: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Wyśmienite danie łączy w sobie delikatność polędwiczek wieprzowych z intensywnym smakiem nadzienia ze szpinaku, czosnku i suszonych pomidorów. Dopełnieniem jest kremowy sos śmietanowy z ziołami prowansalskimi. Idealny wybór na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.
Składniki na polędwiczki wieprzowe
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól
- pieprz kolorowy
- 1 łyżka masła klarowanego
Farsz do polędwiczek
- 200 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- sól
- pieprz
Sos
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe?
- Polędwiczki podzielić na dwie mniej więcej równe części.
- Każdą naciąć i rozłożyć.
- Przyprawić solą i kolorowym pieprzem.
- Na patelni roztopić masło i zezłocić na nim drobno posiekany czosnek.
- Dorzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak.
- Wymieszać i dusić przez chwilę.
- Dodać pokrojone pomidory.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i nałożyć na mięso.
- Złożyć, spiąć szpadkami do zrazów i obsmażyć z każdej strony na klarowanym maśle.
- Zalać śmietanką.
- Przyprawić ziołami prowansalskimi.
- Przykryć i dusić do miękkości.
- Podawać z sosem.
