„Ewa gotuje”: Tarta z budyniem i owocami leśnymiPolsatPolsat

„Ewa gotuje”: Tarta z budyniem i owocami leśnymi

Tarta z budyniem. Składniki 

  • 160 g herbatników bezglutenowych
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml mleka kokosowego
  •  4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka  cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • maliny, borówki, jeżyny
Tarta z borówkami
Tarta z borówkami123RF/PICSEL

Tarta z budyniem. Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło z miodem. 
  2. Przełożyć na dno formy do tarty (lub tortownicy o średnicy 27-28 cm). 
  3. Schłodzić w lodówce. 
  4. Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym i osłodzić do smaku. 
  5. Do zimnego mleka dodać mąkę i żółtka, roztrzepać i wlać na gorące mleko. 
  6. Zagotować mieszając. 
  7. Do gotowego budyniu dodać masło. 
  8. Mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić. 
  9. Wyłożyć na spód i udekorować owocami.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News