„Ewa gotuje”: Tarta z budyniem i owocami leśnymi
Przepis na tartę z budyniem pochodzący z programu "Ewa Gotuje" to propozycja dla osób szukających wyjątkowego i prostego deseru. Spód z herbatników, delikatna masa budyniowa i maliny, borówki oraz jeżyny tworzą harmonię smaku.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Tarta z budyniem. Składniki
- 160 g herbatników bezglutenowych
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 100 g masła lub oleju kokosowego
OWOCE DO DEKORACJI
- maliny, borówki, jeżyny

Tarta z budyniem. Przygotowanie
- Herbatniki rozdrobnić, dodać roztopione masło z miodem.
- Przełożyć na dno formy do tarty (lub tortownicy o średnicy 27-28 cm).
- Schłodzić w lodówce.
- Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym i osłodzić do smaku.
- Do zimnego mleka dodać mąkę i żółtka, roztrzepać i wlać na gorące mleko.
- Zagotować mieszając.
- Do gotowego budyniu dodać masło.
- Mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić.
- Wyłożyć na spód i udekorować owocami.
Polecamy również:
