Pyszne ciasto z powidłami. Ekspresowo znika z talerzyków
Przepis na torcik z powidłami Ewy Wachowicz to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Ciasto składa się z warstw maślano-mącznego ciasta oraz nadzienia z powideł i ubitych białek.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Torcik z powidłami. Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1½ szklanki powideł
Zdobienie:
- płatki migdałów
- czekolada gorzka
Jak przygotować torcik z powidłami?
- Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć.
- Dosypać cukier puder i ucierać dalej.
- Dodać żółtka i zmiksować.
- Wsypać proszek do pieczenia i stopniowo dodać mąkę - cały czas mieszając robotem.
- Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Podzielić na 4 równe części.
- Rozwałkować, przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm), wyrównać wałeczkiem i na 15-20 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Białka posolić i ubić na sztywno.
- Utrwalić cukrem pudrem. Stopniowo dodać powidła, nie przerywając przy tym ubijania.
- Masę podzielić na 4 części i przełożyć upieczone i wystudzone placki.
- Ostatnią porcję rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta.
- Dodatkowo boki oblepić prażonymi płatkami migdałów.
- Górę udekorować posiekaną czekoladą.
Polecamy również:
