„Ewa gotuje”: Torcik z powidłamiPolsat

Pyszne ciasto z powidłami. Ekspresowo znika z talerzyków

Przepis na torcik z powidłami Ewy Wachowicz to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Ciasto składa się z warstw maślano-mącznego ciasta oraz nadzienia z powideł i ubitych białek.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Torcik z powidłami. Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  •  4  białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1½ szklanki powideł

Zdobienie: 

  • płatki migdałów
  • czekolada gorzka

Jak przygotować torcik z powidłami?

  1. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć. 
  2. Dosypać cukier puder i ucierać dalej. 
  3. Dodać żółtka i zmiksować. 
  4. Wsypać proszek do pieczenia i stopniowo dodać mąkę - cały czas mieszając robotem. 
  5. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Podzielić na 4 równe części. 
  6. Rozwałkować, przełożyć do tortownicy (średnica 25-26 cm), wyrównać wałeczkiem i na 15-20 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  7. Białka posolić i ubić na sztywno. 
  8. Utrwalić cukrem pudrem. Stopniowo dodać powidła, nie przerywając przy tym ubijania. 
  9. Masę podzielić na 4 części i przełożyć upieczone i wystudzone placki. 
  10. Ostatnią porcję rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. 
  11. Dodatkowo boki oblepić prażonymi płatkami migdałów. 
  12. Górę udekorować posiekaną czekoladą.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe