„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsat

"Ewa gotuje": Torcik z truskawkami i galaretką

Formuła Ewy Wachowicz pozwala na stworzenie wyjątkowego torciku, który zachwyci gości i rodzinę smakiem i wyglądem.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Torcik z truskawkami. Składniki

  • ½ l śmietany 36%
  • 160 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
  • biszkopty podłużne

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić. 
  2. Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. 
  3. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki. 
  4. Zimną śmietanę ubić. 
  5. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. 
  6. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. 
  7. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. 
  8. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki. 
  9. Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. 
  10. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić). 
  11. Gdy zastygnie schłodzić w lodówce. 
  12. Zdjąć rant. 
  13. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe