"Ewa gotuje": Torcik z truskawkami i galaretką
Formuła Ewy Wachowicz pozwala na stworzenie wyjątkowego torciku, który zachwyci gości i rodzinę smakiem i wyglądem.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Torcik z truskawkami. Składniki
- ½ l śmietany 36%
- 160 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki
- biszkopty podłużne
Sposób przygotowania:
- Galaretki zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.
- Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką.
- Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.
- Zimną śmietanę ubić.
- Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.
- Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.
- Ułożyć na herbatnikowym spodzie.
- Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.
- Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki.
- Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić).
- Gdy zastygnie schłodzić w lodówce.
- Zdjąć rant.
- Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.
Polecamy również:
