„Ewa gotuje”: Zupa z cukinii i kopru włoskiegoPolsat

„Ewa gotuje”: Zupa z cukinii i kopru włoskiego

Z fenkułu odciąć zieleninę i odłożyć. Warzywo pokroić w półplastry. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyć. Dodać fenkuł, wymieszać. Dorzucić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojony czosnek. Na samym końcu dorzucić pokrojoną w półplastry cukinię. Zalać ciepłym wywarem. Dodać mleko. Przyprawić gałką muszkatołową. Przykryć i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognią i dorzucić zieleninę odciętą z kopru włoskiego. Podawać z prażonymi płatkami migdałów i upieczonymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej lub boczku.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 2 – ziemniaki<br> • 1 – fenkuł<br> • 1 – cukinia<br> • 1 – cebula<br> • 2 ząbki – czosnku<br> • 2 łyżki - masła klarowanego do smażenia<br> • 3 szklanki - rosołu drobiowego<br> • 1 szklanka – mleka<br> • sól<br> • pieprz<br> • gałka muszkatołowa<br> DO PODANIA<br> • płatki migdałów<br> • chipsy z szynki szwarcwaldzkiej lub boczku<br>