Ewa Wachowicz: Lekkie obiady, które pozwolą zgubić niechciane kilogramy

Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisy
Ewa Wachowicz poleca lekkie przepisyArchiwum autora

 Krem z kiszonych ogórków

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • ½ szklanki wody z ogórków
  • sól
  • pieprz
  • gęsta śmietana
  • oliwa koperkowa
  • chipsy z pietruszki

Krem z buraków

  • 6 średnich buraków (około 800 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1½ l wywary jarzynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bryndza lub ser kozi
  • prażone pestki dyni
  • natka pietruszki

Lekkie danie z dorszem

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowymArchiwum autora
  • 800 g filetów z dorsza
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 0,3 szklanki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki estragonu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Filet z pstrąga na sałacie

Filet z pstrąga na sałacie
Filet z pstrąga na sałacieArchiwum autora
  •  filety z pstrąga
  • mix sałat
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • filety pomarańczy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła solonego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka octu z białego wina

Lekkie spaghetti z indykiem

Spaghetti z indykiem
Spaghetti z indykiemArchiwum autora
  • 500 g spaghetti razowego
  • 1 pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 300 g mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • świeża bazylia