Ewa Wachowicz poleca szybkie potrawy z kilku składników. Co warto przygotować?
Nie potrzebujemy wielu składników, by stworzyć smaczną potrawę. Czasami wystarczą już dwa albo trzy, aby było smacznie. Na pewno zdarza wam się otworzyć lodówkę i zastanawiać się, co można przygotować z produktów, które się w niej znajdują. Mam nadzieję, że dzisiaj, za pomocą prezentowanych przepisów, ułatwię wam to zadanie.
Szybki przepis na omlet francuski
Na pierwszy “ogień" omlet francuski. Może być daniem śniadaniowym, ale sprawdzi się też na obiad albo kolację. Można przygotować go bardzo szybko - wystarczy zaledwie kilka minut. Ja podaję wersję podstawową tego omleta, ale można dodać do niego dowolne składniki, na przykład: szynkę, plastry łososia czy też warzywa.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- ser parmezan lub grana padano, lub inny twardy ser żółty
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
- Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną.
- Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu.
- Posypać startym serem (może być ser żółty), przełożyć na talerz, złożyć na pół.
Proste danie na bazie ziemniaków
Kolejne proste danie można zrobić na bazie ziemniaków.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- oliwa
- sól oscypek wędzony
- kawałek szynki
- gałązka rozmarynu
Opis przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą.
- Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki.
- Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Co zrobić z nadmiarem naleśników?
Często smażę naleśniki, bo moi domownicy je uwielbiają. Zarówno na słono jak i na słodko. W związku z tym zawsze jest ich sporo i często zostają “resztki". Można z nich stworzyć ciekawą i bardzo smaczną potrawę.
Składniki:
- kilka naleśników
- 2 cukinie
- 4 papryki czerwone
- 400 g sera żółtego
- 100 g masła
- oliwa do pieczenia papryki
- sól
- oregano suszone
- rukola i oliwa do dekoracji
Opis przygotowania:
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
- Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Zobacz również: Trzymam się proporcji 1:1. Taka zasmażka uratowała sporo dań
Łosoś w cieście francuskim
Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie - na zapas. W razie potrzeby można z niego szybko zrobić przekąskę na słodko albo na słono. Poniżej łosoś “otulony" ciastem francuskim.
Składniki:
- 500 g fileta z łososia
- sól
- pieprz kolorowy
- sok z cytryny
- oliwa
- gotowe ciasto francuskie
- 1 jajko
Do podania:
- winegret na cytrynie
Opis przygotowania:
- Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (powinno ich być dwa razy więcej niż kawałków łososia).
- Zamarynowaną rybę ułożyć na kwadracie ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim kwadratem i skleić (na brzegach można zrobić wzorki, np. widelcem). W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ryby, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30 minut.
- Podawać z sosem cytrynowym (1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, oliwa).
Szybki obiad z makaronem
Zwykle każdy ma w domu makaron. Zawsze też znajdzie się “coś w puszce". Tym razem oliwki i suszone pomidory posłużą do przygotowania poniższej potrawy.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g twardego sera dojrzewającego
Do dekoracji:
- koperek
Opis przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą.
- Na patelnię wlać oliwę, podgrzać. Wrzucić makaron. Dorzucić pokrojone pomidory suszone oraz pokrojone oliwki. Wymieszać.
- Dodać zioła prowansalskie, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec zetrzeć ser żółty i posypać posiekanym koperkiem.
Jak sami widzicie, już z kilku składników można stworzyć ciekawe danie. Jeśli następnym razem nie będziecie mieli pomysłu, jak wykorzystać produkty, które akurat macie w kuchni, to zachęcam do ponownego zapoznania się z powyższymi przepisami.