Ewa Wachowicz poleca szybkie potrawy z kilku składników. Co warto przygotować?
Nie potrzebujemy wielu składników, by stworzyć smaczną potrawę. Czasami wystarczą już dwa albo trzy, aby było smacznie. Na pewno zdarza wam się otworzyć lodówkę i zastanawiać się, co można przygotować z produktów, które się w niej znajdują. Mam nadzieję, że dzisiaj, za pomocą prezentowanych przepisów, ułatwię wam to zadanie.
![Ewa Wachowicz poleca potrawy z kilku składników](https://i.iplsc.com/000IKMGGOBILK09E-C322-F4.webp)
Szybki przepis na omlet francuski
Na pierwszy “ogień" omlet francuski. Może być daniem śniadaniowym, ale sprawdzi się też na obiad albo kolację. Można przygotować go bardzo szybko - wystarczy zaledwie kilka minut. Ja podaję wersję podstawową tego omleta, ale można dodać do niego dowolne składniki, na przykład: szynkę, plastry łososia czy też warzywa.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- ser parmezan lub grana padano, lub inny twardy ser żółty
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
- Jajka wybić do miski. Roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła, wlać masę jajeczną.
- Gdy omlet zetnie się od spodu, brzegi unieść łopatką - by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu.
- Posypać startym serem (może być ser żółty), przełożyć na talerz, złożyć na pół.
Proste danie na bazie ziemniaków
![Zapiekane ziemniaki? Palce lizać](https://i.iplsc.com/000IKMGIU0E39X1C-C322-F4.webp)
Kolejne proste danie można zrobić na bazie ziemniaków.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- oliwa
- sól oscypek wędzony
- kawałek szynki
- gałązka rozmarynu
Opis przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, oprószyć solą.
- Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki.
- Dołożyć igiełki rozmarynu. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Co zrobić z nadmiarem naleśników?
![Zaskocz gości, podając naleśnikowy twist](https://i.iplsc.com/000IKMGKFXHJAR36-C322-F4.webp)
Często smażę naleśniki, bo moi domownicy je uwielbiają. Zarówno na słono jak i na słodko. W związku z tym zawsze jest ich sporo i często zostają “resztki". Można z nich stworzyć ciekawą i bardzo smaczną potrawę.
Składniki:
- kilka naleśników
- 2 cukinie
- 4 papryki czerwone
- 400 g sera żółtego
- 100 g masła
- oliwa do pieczenia papryki
- sól
- oregano suszone
- rukola i oliwa do dekoracji
Opis przygotowania:
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
- Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Zobacz również: Trzymam się proporcji 1:1. Taka zasmażka uratowała sporo dań
Łosoś w cieście francuskim
![Łosoś w cieście - proste i pyszne danie](https://i.iplsc.com/000IKMGO84W9HRDL-C322-F4.webp)
Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie - na zapas. W razie potrzeby można z niego szybko zrobić przekąskę na słodko albo na słono. Poniżej łosoś “otulony" ciastem francuskim.
Składniki:
- 500 g fileta z łososia
- sól
- pieprz kolorowy
- sok z cytryny
- oliwa
- gotowe ciasto francuskie
- 1 jajko
Do podania:
- winegret na cytrynie
Opis przygotowania:
- Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego naczynia. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty (powinno ich być dwa razy więcej niż kawałków łososia).
- Zamarynowaną rybę ułożyć na kwadracie ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć drugim kwadratem i skleić (na brzegach można zrobić wzorki, np. widelcem). W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ryby, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 30 minut.
- Podawać z sosem cytrynowym (1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, oliwa).
Szybki obiad z makaronem
Zwykle każdy ma w domu makaron. Zawsze też znajdzie się “coś w puszce". Tym razem oliwki i suszone pomidory posłużą do przygotowania poniższej potrawy.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g twardego sera dojrzewającego
Do dekoracji:
- koperek
Opis przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą.
- Na patelnię wlać oliwę, podgrzać. Wrzucić makaron. Dorzucić pokrojone pomidory suszone oraz pokrojone oliwki. Wymieszać.
- Dodać zioła prowansalskie, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec zetrzeć ser żółty i posypać posiekanym koperkiem.
Jak sami widzicie, już z kilku składników można stworzyć ciekawe danie. Jeśli następnym razem nie będziecie mieli pomysłu, jak wykorzystać produkty, które akurat macie w kuchni, to zachęcam do ponownego zapoznania się z powyższymi przepisami.