Fosforany w żywności. Czym są i jak wpływają na zdrowie?

Tajemnicze oznaczenie "E" na opakowaniach z żywnością wywołują mieszane uczucia. Oznaczenie to odnosi się do emulgatorów, które przedłużają ważność produktów do spożycia. Wśród takich związków znajdują się fosforany. Pełnią one ważną rolę w wielu produktach spożywczych, ale ich nadmiar może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dzięki fosforanom mięso jest bardziej różowe i kruche
Dzięki fosforanom mięso jest bardziej różowe i kruche123RF/PICSEL

Fosforany: Co to takiego?

Fosforany są związkami chemicznymi, stanowiącymi pochodne kwasu fosforowego. Potocznie określane są mianem konserwantów lub emulgatorów. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym, by konserwować żywność. Na opakowaniach produktowych oznaczane są literą "E". Do fosforanów zaliczamy:

  • E 338 - kwas fosforowy,
  • E 339 - fosforany sodu,
  • E 340 - fosforany potasu,
  • E 341 - fosforany wapnia,
  • E 343 - fosforany magnezu,
  • E 450 - difosforany,
  • E 451 - trifosforany,
  • E 452 - polifosforany.

Rola fosforanów w żywności

Fosforany pełnią w branży spożywczej rolę regulatorów, emulgatorów i środków konserwujących. Dodawane są do produktów spożywczych w celu przedłużenia ich świeżości. Dzięki temu jedzenie może być dłużej przechowywane w odpowiednich warunkach. Pochodne kwasy fosforowego wpływają także na zwiększenie masy końcowej produktu, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wiążą wodę w jego strukturach. Substancje te wykazują także działanie antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w żywności.

Fosforany znajdziemy w wielu produktach i półproduktach
Fosforany znajdziemy w wielu produktach i półproduktach123RF/PICSEL

Gdzie znajdziemy fosforany?

Różne typy  fosforanów stosuje się do konserwowania różnych rodzajów żywności. Ich obecność wpływa na wygląd, strukturę i smak jedzenia. Przykładowo w produktach mięsnych wykorzystuje się przede wszystkim związki z grup E 450, E 451 i E 452. Sprawiają one, że mięso staje się bardziej soczyste, dzięki skumulowaniu wody w jego strukturach. Poza tym, fosforany dodają mięsu kruchości i intensywniejszego koloru. Popularne emulgatory dodawane są do:

  • produktów z mleka zagęszczonego,
  • ciast i pieczywa,
  • serów topionych,
  • galaretek,
  • dżemów,
  • różnego rodzaju proszków: mlecznych, do pieczenia, zabielaczy do kawy,
  • mrożonych filetów z ryb morskich,
  • płatków zbożowych,
  • lodów,
  • deserów w proszku,
  • napojów typu cola.

Wpływ fosforanów na zdrowie

Fosfor, jak kwas fosforowy, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych, czyli DNA. Przyswajanie go w postaci fosforanów jest bezpieczne, ponieważ ich stężenie w żywności regulowane jest przez odpowiednie normy unijne.

Niestety, spożywanie dużej ilości produktów zawierających pochodne kwasu fosforowego może prowadzić do przekroczenia jego zalecanej dawki. W efekcie może to prowadzić fo zaburzenia gospodarki hormonalnej i mineralno-witaminowej. W takich przypadkach mogą pojawić się problemy z otyłością, układem krążenia czy nadciśnieniem tętniczym. Nadmierna ilość fosforanów może także wywołać zaburzenia w budowie kości, rozwinięcie kamicy nerkowej lub infekcje dróg moczowych.

***

„Zdrowie na widelcu”: Konserwanty w produktach spożywczychPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas