Fosforany w żywności. Czym są i jak wpływają na zdrowie?

Dzięki fosforanom mięso jest bardziej różowe i kruche
Dzięki fosforanom mięso jest bardziej różowe i kruche123RF/PICSEL

Fosforany: Co to takiego?

  • E 338 - kwas fosforowy,
  • E 339 - fosforany sodu,
  • E 340 - fosforany potasu,
  • E 341 - fosforany wapnia,
  • E 343 - fosforany magnezu,
  • E 450 - difosforany,
  • E 451 - trifosforany,
  • E 452 - polifosforany.

Rola fosforanów w żywności

Fosforany znajdziemy w wielu produktach i półproduktach
Fosforany znajdziemy w wielu produktach i półproduktach123RF/PICSEL

Gdzie znajdziemy fosforany?

  • produktów z mleka zagęszczonego,
  • ciast i pieczywa,
  • serów topionych,
  • galaretek,
  • dżemów,
  • różnego rodzaju proszków: mlecznych, do pieczenia, zabielaczy do kawy,
  • mrożonych filetów z ryb morskich,
  • płatków zbożowych,
  • lodów,
  • deserów w proszku,
  • napojów typu cola.

Wpływ fosforanów na zdrowie

„Zdrowie na widelcu”: Konserwanty w produktach spożywczychPolsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?