Fosforany w żywności. Czym są i jak wpływają na zdrowie?
Tajemnicze oznaczenie "E" na opakowaniach z żywnością wywołują mieszane uczucia. Oznaczenie to odnosi się do emulgatorów, które przedłużają ważność produktów do spożycia. Wśród takich związków znajdują się fosforany. Pełnią one ważną rolę w wielu produktach spożywczych, ale ich nadmiar może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Fosforany: Co to takiego?
Fosforany są związkami chemicznymi, stanowiącymi pochodne kwasu fosforowego. Potocznie określane są mianem konserwantów lub emulgatorów. Wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym, by konserwować żywność. Na opakowaniach produktowych oznaczane są literą "E". Do fosforanów zaliczamy:
- E 338 - kwas fosforowy,
- E 339 - fosforany sodu,
- E 340 - fosforany potasu,
- E 341 - fosforany wapnia,
- E 343 - fosforany magnezu,
- E 450 - difosforany,
- E 451 - trifosforany,
- E 452 - polifosforany.
Rola fosforanów w żywności
Zobacz również:
Fosforany pełnią w branży spożywczej rolę regulatorów, emulgatorów i środków konserwujących. Dodawane są do produktów spożywczych w celu przedłużenia ich świeżości. Dzięki temu jedzenie może być dłużej przechowywane w odpowiednich warunkach. Pochodne kwasy fosforowego wpływają także na zwiększenie masy końcowej produktu, ponieważ w trakcie obróbki termicznej wiążą wodę w jego strukturach. Substancje te wykazują także działanie antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w żywności.

Gdzie znajdziemy fosforany?
Różne typy fosforanów stosuje się do konserwowania różnych rodzajów żywności. Ich obecność wpływa na wygląd, strukturę i smak jedzenia. Przykładowo w produktach mięsnych wykorzystuje się przede wszystkim związki z grup E 450, E 451 i E 452. Sprawiają one, że mięso staje się bardziej soczyste, dzięki skumulowaniu wody w jego strukturach. Poza tym, fosforany dodają mięsu kruchości i intensywniejszego koloru. Popularne emulgatory dodawane są do:
- produktów z mleka zagęszczonego,
- ciast i pieczywa,
- serów topionych,
- galaretek,
- dżemów,
- różnego rodzaju proszków: mlecznych, do pieczenia, zabielaczy do kawy,
- mrożonych filetów z ryb morskich,
- płatków zbożowych,
- lodów,
- deserów w proszku,
- napojów typu cola.
Wpływ fosforanów na zdrowie
Fosfor, jak kwas fosforowy, jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych, czyli DNA. Przyswajanie go w postaci fosforanów jest bezpieczne, ponieważ ich stężenie w żywności regulowane jest przez odpowiednie normy unijne.
Niestety, spożywanie dużej ilości produktów zawierających pochodne kwasu fosforowego może prowadzić do przekroczenia jego zalecanej dawki. W efekcie może to prowadzić fo zaburzenia gospodarki hormonalnej i mineralno-witaminowej. W takich przypadkach mogą pojawić się problemy z otyłością, układem krążenia czy nadciśnieniem tętniczym. Nadmierna ilość fosforanów może także wywołać zaburzenia w budowie kości, rozwinięcie kamicy nerkowej lub infekcje dróg moczowych.
***
Zobacz także:Jak objawia się niedobór najważniejszych witamin?