Francuski przysmak: Kremowy czosnek konfitowany

Jak przygotować konfitowany czosnek?
Jak przygotować konfitowany czosnek?123RF/PICSEL

Czosnek konfitowany - niezbędne produkty

  • 4 główki polskiego czosnku
  • 1 szklanka oliwy
  • ¾ łyżeczki soli
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego
  • szczypta płatków chilli
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie rarytasu krok po kroku

Do konfitowania czosnku najlepiej użyć oliwy
Do konfitowania czosnku najlepiej użyć oliwy123RF/PICSEL
  1. Czosnek obieramy, a następnie ząbki pozbawione łupiny przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowany składnik zalewamy szklanką oliwy.
  2. Do czosnku i oliwy dodajemy sól, ziarna pieprzu, chilli, tymianek oraz liść laurowy i przykrywamy naczynie specjalną pokrywką lub folią aluminiową.
  3. Tak przygotowany czosnek wkładamy do piekarnika o temperaturze 120 st. C i pieczemy przez dwie godziny. Na ostatnie 15 minut ściągamy przykrycie.
  4. Po upieczeniu czosnek konfitowany wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do czystego słoiczka razem z oliwą.
  5. Wierzch zabezpieczamy kawałkiem folii aluminiowej i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy przysmak przez maksymalnie 2 tygodnie.

Do czego wykorzystać czosnek pieczony w oliwie?

„Ewa gotuje”: Czosnek konfitowanyPolsatPolsat