Francuski przysmak: Kremowy czosnek konfitowany

Jak przygotować konfitowany czosnek?
Jak przygotować konfitowany czosnek?123RF/PICSEL

Czosnek konfitowany - niezbędne produkty

Zobacz również:

    • 4 główki polskiego czosnku
    • 1 szklanka oliwy
    • ¾ łyżeczki soli
    • 6 ziaren pieprzu kolorowego
    • szczypta płatków chilli
    • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego
    • 1 liść laurowy

    Przygotowanie rarytasu krok po kroku

    Do konfitowania czosnku najlepiej użyć oliwy
    Do konfitowania czosnku najlepiej użyć oliwy123RF/PICSEL
    1. Czosnek obieramy, a następnie ząbki pozbawione łupiny przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowany składnik zalewamy szklanką oliwy.
    2. Do czosnku i oliwy dodajemy sól, ziarna pieprzu, chilli, tymianek oraz liść laurowy i przykrywamy naczynie specjalną pokrywką lub folią aluminiową.
    3. Tak przygotowany czosnek wkładamy do piekarnika o temperaturze 120 st. C i pieczemy przez dwie godziny. Na ostatnie 15 minut ściągamy przykrycie.
    4. Po upieczeniu czosnek konfitowany wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do czystego słoiczka razem z oliwą.
    5. Wierzch zabezpieczamy kawałkiem folii aluminiowej i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy przysmak przez maksymalnie 2 tygodnie.

    Do czego wykorzystać czosnek pieczony w oliwie?

    „Ewa gotuje”: Czosnek konfitowanyPolsatPolsat