Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz to prawdziwe "niebo w gębie"

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
431
Udostępnij
Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisy
Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisymateriał partnera

Zapiekanka ziemniaczana z kociołka lub garnka

Duszaki - przepis Ewy Wachowicz
Duszaki - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 500 g boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g słoniny
  • kilka liści kapusty
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziarnisty
  1. Wszystkie składniki pokroić w plasterki. 
  2. Dno i boki kociołka wyłożyć słoniną, na słoninę dać liście kapusty, na liście kapusty kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. 
  3. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, solą i liśćmi laurowymi, po czym ułożyć kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd. 
  4. Ostatnią warstwą, podobnie jak pierwszą, muszą być ziemniaki, które należy przykryć liśćmi kapusty. 
  5. Kociołek szczelnie zamknąć, wstawić w niezbyt duże ognisko. 
  6. Piec 40-60 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. 
  7. Gotowa potrawa (uwaga: jest dość tłusta) najlepiej smakuje podana na liściach kapusty.

Zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 200 g sera żółtego
  1. Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. 
  2. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. 
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). 
  4. Ułożyć na dnie formy. 
  5. Posolić. 
  6. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. 
  7. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. 
  8. Na samym końcu posolić. 
  9. Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 
  10. Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. 
  11. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania).

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ser żółty

dekoracja

  • natka pietruszki
  1. Wieprzowinę zmielić w maszynce do mięsa. 
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w 1-2 cm talarki. 
  3. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. 
  4. Dodać do mięsa. 
  5. Doprawić solą i pieprzem. 
  6. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  7. Wyrobić dłońmi. 
  8. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki. 
  9. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. 
  10. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Piec w 200 st. C przez około 1,5 godziny. 
  11. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. 
  12. Udekorować natką pietruszki.

Ziemniaczana zapiekanka na sposób irlandzki

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 marchewki
  • garść groszku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ½ szklanki Guinnessa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ser żółty cheddar
  1. Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. 
  2. Dorzucić posiekany czosnek.
  3. Po chwili smażenia dorzucić mięso. 
  4. Wymieszać. 
  5. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. 
  6. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. 
  7. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. 
  8. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. 
  9. Wymieszać i odparować. 
  10. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
  11. Dodać masło i mleko, utłuc. 
  12. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  13. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. 
  14. Posypać tartym serem żółtym. 
  15. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania). 
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsatPolsat
Przejdź na