Reklama

Reklama

Frytki z marchewki

Frytki z marchewki to zdrowa alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych frytek. Jeśli poszukujesz smacznej i lekkiej przegryzki, to frytki z marchewki są doskonałym wyborem.

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listów świeżej bazylii
  • 1 łyżka soli

Frytki z marchewki - przygotowanie

1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki (około 1-1,5 cm). Osusz je ręcznikiem papierowym i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. 

2. Skrop oliwą, posyp ziołami. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 25 minut (opcja termoobieg). 

3. Przygotuj sól ziołową: utrzyj w moździerzu sól, skórkę z cytryny i listki bazylii, posyp frytki według uznania. 

4. Podawaj je do mięsnych dań lub jako przekąskę solo.

Sprawdź też te przepisy:

Frytki z warzyw

Reklama

Kotlety warzywne

Zdrowe śniadanie

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: frytki z marchewki | marchew | zdrowe frytki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy