Fryzyjski tort z powidłem śliwkowym
Prosty i efektowny.

Składniki:
- 6 płatów mrożonego ciasta francuskiego (10x10cm),
- 30 g cukru,
- 150 g powidła śliwkowego,
- 2 łyżki śliwowicy,
- 2 opakowania śmietan-fixu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 400 g śmietany,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Płaty ciasta ułożyć jeden obok drugiego i pozwolić im się rozmrozić. Składać po 3 płaty i rozwałkować na krążki o średnicy ok 28 cm. Ułożyć na blachach do pieczenia i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Jeden z krążków skropić wodą i posypać cukrem. Ze środka wyciąć krążek o średnicy 4 cm, resztę pokroić na 12 kawałków. Ciasta wypiekać jedno po drugim w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Powidło śliwkowe i śliwowicę dobrze wymieszać. Śmietan-fix zmieszać z cukrem waniliowym i dodać do śmietany podczas ubijania. Cały krążek ciasta (spód) posmarować powidłem śliwkowym, nałożyć bitą śmietanę. Na wierzchu układać kawałki drugiego blatu ciasta, na środku umieścić mały krążek (o średnicy 4 cm.). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal