Genialne smarowidło do chleba. Jedz zamiast masła, jeśli chcesz schudnąć

Oprac.: InteriaKobieta Redakcja

Hummusem możesz nie tylko smarować pieczywo, ale również wykorzystać jako dip do warzyw
Hummusem możesz nie tylko smarować pieczywo, ale również wykorzystać jako dip do warzyw123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czym smarować chleb zamiast masła?
  2. Dlaczego warto jeść hummus?
  3. Jak zrobić hummus z czarnuszką? Przepis krok po kroku

Czym smarować chleb zamiast masła?

Zobacz również:

Dlaczego warto jeść hummus?

  • Jest doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika
  • Jego spożywanie wspiera pracę serca i wspomaga trawienie
  • Jeśli źródłem witamin: witaminy C, witamin grupy B oraz minerałów: żelaza, cynku, magnezu, wapnia i potasu
  • Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Może być produktem wspomagającym odchudzanie
Drewniana łyżka wypełniona czarnuszką na tle ozdobionego, drewnianego talerza
Czarnuszka to przyprawa o wielu prozdrowotnych właściwościach123RF/PICSEL

Jak zrobić hummus z czarnuszką? Przepis krok po kroku

Składniki

  • Ciecierzyca ze słoika lub puszki – około 400-450 g
  • 1 płaska łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ciecierzycę odcedzić z zalewy, przełożyć do miski.
  2. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
  4. Na koniec dodać czarnuszkę i wymieszać.
Domowe masło w 10 minut. To banalnie proste PolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?