Dziadek zawsze powtarzał, nie dodawaj do "jarzynowej". Cała micha do wywalenia
Sałatka jarzynowa to nieodzowny element świąt. Tradycyjnie podaje się ją również w trakcie Bożego Narodzenia. Specjał ten przygotowuje się z różnej maści składników, takich jak między innymi jajka, majonez czy gotowane warzywa. Okazuje się jednak, że istnieje pewien zakazany dodatek, który nie powinien znaleźć się w sałatce jarzynowej. O co konkretnie chodzi? Odpowiadamy.

Spis treści:
- Zakazany dodatek do sałatki jarzynowej. Może zepsuć smak
- Czym zastąpić cebulę w sałatce jarzynowej?
- Co jeszcze zepsuje jarzynową? Tego składnika nie dawaj zbyt dużo
- Technika krojenia warzyw na sałatkę jarzynową. To również ma znaczenie
Zakazany dodatek do sałatki jarzynowej. Może zepsuć smak
Sałatka jarzynowa to niezwykle popularne danie, które króluje na naszych stołach podczas rodzinnych uroczystości lub świąt. Podajemy ją zarówno w Wielkanoc, jak i w Boże Narodzenie. Odpowiednio przyrządzona sałatka szybko znika z talerzy - warto jednak wiedzieć, jakich dodatków należy unikać.
Wiele osób zawodowo związanych z gotowaniem (na przykład Magda Gessler) odradza dodawania cebuli do sałatki jarzynowej. Wynika to z tego, że warzywo, zwłaszcza surowe, zdominuje smak i aromat innych składników. Ponadto cebula może sprawić, że sałatka jarzynowa zepsuje się znacznie szybciej.
Czym zastąpić cebulę w sałatce jarzynowej?
Cebulę w sałatce jarzynowej lepiej zastąpić szczypiorkiem lub porem. Składniki te nadadzą sałatce podobnego, jednak zdecydowanie lżejszego aromatu. W przypadku pora, przed wkrojeniem go do potrawy, można go sparzyć, by smak był jeszcze delikatniejszy.
Jeśli bardzo zależy nam na dodaniu cebuli do sałatki jarzynowej, to wtedy lepiej dodać ją osobno, tuż przed podaniem (wówczas, danie dobrze jest zjeść jeszcze tego samego dnia). Co więcej, warto tutaj wybrać cebulę czerwoną, która odznacza się znacznie łagodniejszym smakiem od cebuli żółtej.

Co jeszcze zepsuje jarzynową? Tego składnika nie dawaj zbyt dużo
Jednym z nieodzownych składników sałatki jarzynowej jest majonez. Jeśli chcemy przygotować lżejszy wariant potrawy, to wtedy warto wymieszać go z jogurtem naturalnym. Ciekawą opcją okazuje się także dodanie niewielkiej ilości musztardy przed wlaniem majonezu do sałatki.
Osoby przyrządzające sałatkę jarzynową powinny wystrzegać się pewnego popularnego błędu związanego z majonezem. Chodzi tutaj o użycie zbyt dużej ilości tego składnika. Nadmiar majonezu sprawi, żesałatka świąteczna zrobi się ciężka, a poza tym jej konsystencja nie będzie zbyt apetyczna. Z tego względu zaleca się dodawanie majonezu stopniowo - najlepiej po jednej łyżce.
A co zrobić, gdy już daliśmy zbyt dużo majonezu? Taką sytuację można uratować poprzez dodanie wcześniej wspomnianego jogurtu, który zrównoważy smak i nieco poprawi konsystencję potrawy.
Technika krojenia warzyw na sałatkę jarzynową. To również ma znaczenie
Przygotowując warzywa na sałatkę jarzynową, powinniśmy unikać ich drobnego krojenia. Jeśli składniki zostaną poszatkowane na zbyt małe kawałki, to wtedy potrawa zmieni się w pewnego rodzaju pastę, która z wyglądu nie będzie przypominać tego lubianego przez wiele osób dania.
Krojąc warzywa na sałatkę jarzynową, najlepiej postawić na kostkę o boku długości przynajmniej 1 centymetra. Wtedy potrawa będzie smakować i prezentować się wspaniale.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.










