Babcia zawsze dodaje ten składnik do barszczu. Wychodzi idealny
Czerwony barszcz z uszkami spożywamy w Polsce w czasie Wigilii od dawien dawna. Mówi się, że to właśnie 24 grudnia - przyrządzany z dbałością o każdy szczegół - smakuje najlepiej. Dla niektórych nadanie zupie intensywnego koloru i kwaskowego posmaku bywa jednak problematyczne. Można próbować różnych sposobów, jednak zupa nadal pozostaje mdła i bez wyrazistego smaku. Istnieje na to jedna, sprawdzona przez najbardziej doświadczone gospodynie, rada. Jeśli dodasz do barszczu ten sekretny składnik, na pewno wyjdzie wyśmienity.

Spis treści:
- Jak dziś przyrządza się barszcz na Wigilię?
- Babcia dodawała ten sekretny składnik do barszczu. Zawsze wychodził doskonale
- Dodaj do barszczu sok z czarnej porzeczki. Oto co się stanie
Jak dziś przyrządza się barszcz na Wigilię?
Mimo iż przepisy na barszcz czerwony są do siebie bardzo podobne, każdy robi tę zupę po swojemu. Niektórzy preferują bardziej klarowny, inni intensywny i skoncentrowany. Często przyrządza się go z dodatkiem wcześniej przygotowanego zakwasu, dzięki czemu wywar zyskuje specyficzny, kwaskowy posmak. Bez względu na to, jak przygotowujesz to danie, jedno jest pewne - na Wigilię barszcz musi być doskonały w każdym calu. Jeśli nie wiesz jakich składników oraz przypraw użyć, aby zapewnić zupie głębie smaku i sprawić, że każdemu będzie smakować, wykorzystaj patent stosowany przez nasze babcie i prababcie. Dziś już niewielu o tym pamięta.

Babcia dodawała ten sekretny składnik do barszczu. Zawsze wychodził doskonale
Każda doświadczona gospodyni wie, że aby barszcz czerwony nie stracił swojego intensywnego koloru i zyskał bardziej wyrazisty smak, konieczne jest dodanie czegoś kwaśnego. Jest to najczęściej ocet jabłkowy, chociaż wiele kucharek dodaje też świeżo wyciskany sok z cytryny. Jest jednak jeszcze jeden dodatek stosowany przed laty przez gospodynie, o którym dziś mało kto już pamięta. Chodzi mianowicie o sok z czarnej porzeczki. Składnik ten uratuje każdy barszcz i sprawi, że zupa będzie wyśmienita
Dodaj do barszczu sok z czarnej porzeczki. Oto co się stanie
Sok z czarnej porzeczki współgra z barszczem idealnie - wzmacnia jego kolor, podbija słodycz buraków i nadaje zupie wyjątkowy aromat. Należy jednak pamiętać, aby wlać go garnka dopiero pod koniec gotowania. Przedstawiamy przepis na wigilijną zupę, która wprawi w zachwyt dosłownie każdego.
Składniki
- 1,5 kg buraków
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Połowa małego korzenia selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 małe jabłko
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz, suszony majeranek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa obierz, buraki pokrój na ćwiartki, a pozostałe na połówki.
- Pokrojone warzywa wrzuć do dużego naczynia i dodaj do nich obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Całość zalej wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki. Zupę gotuj przez 45 minut na małej mocy palnika.
- W połowie gotowania barszczu dodaj do niego obrane jabłko przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych.
- Po 40 minutach gotowania zupy dodaj do niej ocet i sok porzeczkowy. Gotuj jeszcze 5 min i wyjmij z wywaru wszystkie warzywa.
- Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem i majerankiem.
- Barszcz wigilijny podawaj z uszkami lub krokietami.
Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne gotowanie, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy i przekonaj się, jak prosto można stworzyć coś, co zachwyci całą rodzinę. Wystarczy kilka kroków, by na stole pojawiło się danie pełne aromatu i domowego ciepła. Spróbuj już dziś i poczuj klimat świąt w swojej kuchni. Więcej na kobieta.interia.pl
- Porady (i nie tylko) świątecznie











