Babcia zawsze dodaje ten składnik do barszczu. Wychodzi idealny

InteriaKobieta Redakcja

Garnek wypełniony czerwonym barszczem z widocznymi warzywami, takimi jak marchew, buraki, plasterki czosnku i inne dodatki, stojący na kuchence.
Pod koniec gotowania barszczu należy dodać składnik, który zapewni mu intensywną barwę i wyrazisty smak123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Jak dziś przyrządza się barszcz na Wigilię?
  2. Babcia dodawała ten sekretny składnik do barszczu. Zawsze wychodził doskonale
  3. Dodaj do barszczu sok z czarnej porzeczki. Oto co się stanie

Jak dziś przyrządza się barszcz na Wigilię?

Zobacz również:

Biały talerz z barszczem czerwonym i uszkami ustawiony na czerwonej serwetce. W tle złote ozdoby świąteczne oraz czerwone bombki na jasnym stole. Srebrna łyżka leży obok talerza.
Wigilijny barszcz podaje się najczęściej z domowymi uszkami Oleg Bannikov123RF/PICSEL

Babcia dodawała ten sekretny składnik do barszczu. Zawsze wychodził doskonale

Dodaj do barszczu sok z czarnej porzeczki. Oto co się stanie

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Połowa małego korzenia selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 małe jabłko
  • 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  1. Wszystkie warzywa obierz, buraki pokrój na ćwiartki, a pozostałe na połówki.
  2. Pokrojone warzywa wrzuć do dużego naczynia i dodaj do nich obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  3. Całość zalej wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki. Zupę gotuj przez 45 minut na małej mocy palnika.
  4. W połowie gotowania barszczu dodaj do niego obrane jabłko przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych.
  5. Po 40 minutach gotowania zupy dodaj do niej ocet i sok porzeczkowy. Gotuj jeszcze 5 min i wyjmij z wywaru wszystkie warzywa.
  6. Na koniec dopraw barszcz solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Barszcz wigilijny podawaj z uszkami lub krokietami.

Zobacz również:

Pierniki w kształcie choinek, dzwonków oraz innych świątecznych symboli z ozdobą z białego lukru na jasnym tle, obok logo serwisu kulinarnego.
Zainspiruj się i przygotuj coś pysznego na świąteczny stółCanva ProINTERIA.PL
  • Porady (i nie tylko) świątecznie