Genialny sposób na domowy majonez. Lepszy niż kupny, a zrobisz go w ekspresowym tempie
Konsumenci od lat spierają się o to, który majonez popularnych producentów jest smaczniejszy. A jeśli powiemy ci, że istnieje inna i prawdopodobnie lepsza opcja? Mowa o majonezie przygotowanym własnoręcznie w domu. I nie musisz wierzyć nam na słowo, po prostu zrób go i spróbuj.

Majonez oprócz ketchupu czy musztardy, to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Dodajemy go również podczas przygotowywania różnego rodzaju past, doskonale komponuje się z jajkami. I choć majonez jest banalny w przygotowaniu, to jednak prawdopodobnie większość osób woli sięgnąć w sklepie po gotowca. A szkoda, bo odpowiednio przygotowany majonez w domu bardzo dobrze smakuje.
Składniki niezbędne do zrobienia domowego majonezu są dostępne w każdym sklepie spożywczym, a ich lista jest bardzo krótka. Przygotowując majonez domowy, należy zwrócić uwagę na proces dolewania oleju. Powinniśmy to robić powoli, by cieszyć się idealną konsystencją majonezu.
Majonez domowy - składniki
- 1 jajko,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny,
- 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego.

Majonez domowy - przepis
Jajko wbijamy do wysokiego i wąskiego naczynia, dodajemy sok z cytryny lub biały ocet winny, musztardę, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Końcówkę blendera umieszczamy na dnie naczynia, uruchamiamy urządzenie, miksujemy na najwyższych obrotach. Równocześnie, cienkim strumieniem, powoli dolewamy oleju.
Całość należy miksować kilka minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Przygotowany majonez przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i trzymamy w lodówce. Majonez domowy może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.