Śniadania od poniedziałku do piątku. Koniec z nudnymi posiłkami
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowe i stosunkowo niedrogie – oto przepis na idealne śniadanie, które niestety zazwyczaj jemy w pośpiechu przed wyjściem do pracy lub do szkoły. Nie potrzeba jednak poświęcać zbyt dużo cennego czasu, by rano rozkoszować się świetnym posiłkiem. Oto propozycje pełnowartościowych i ekspresowych śniadań.

Omlet z szynką i warzywami
Jajka to jedne z najczęściej wybieranych produktów na śniadanie. Oczywiście możemy z nich przygotować pyszną i aromatyczną jajecznicę, ale jajka z powodzeniem możemy użyć do zrobienia omleta, który w połączeniu z szynką i warzywami nie tylko dobrze smakuje, ale i doskonale syci na długie godziny.
Składniki:
- 4 plastry szynki,
- 5 jajek,
- pół papryki,
- sól,
- pieprz,
- ¼ szklanki mleka,
- masło.
Wykonanie:
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na dwie części. Połowę papryki kroimy w bardzo drobną kostkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia wbijamy jajka i wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, następnie całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy naszą jajeczną masę, smażymy na bardzo małej mocy palnika. Gdy jajka zaczną się od spodu ścinać, dodajemy szynkę i paprykę. Na patelni składamy omlet na pół i podsmażamy do momentu, aż całość zetnie się do oczekiwanej konsystencji.

Kanapki z szynką parmeńską i rukolą
Kanapki - klasyka śniadania. Sęk w tym, że zwykła kanapka żółtym serem i szynką to pozycje wszystkim doskonale znane i można pokusić się o tezę, że już nieco nudna. Jeśli chcesz wynieść kanapki na wyższy, kulinarny poziom, przygotuj je wedle tego przepisu.
Składniki:
- pół dużej bagietki lub jedna mała,
- 50 g rukoli, 50 g szynki parmeńskiej,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- ulubiony ser pleśniowy,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Bagietkę kroimy wzdłuż i skrapiamy oliwą. Pieczywo wkładamy do piekarnika na kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy bagietki z piekarnika i układamy na niej rukolę, szynkę parmeńską, pokrojony ser pleśniowy i przekrojone na pół pomidorki. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Serek wiejski z warzywami i płatkami owsianymi
Po tym posiłku na pewno nie będziesz głodny. Połączenie serka wiejskiego i płatków owsianych sprawi, że dostarczysz organizmowi niezbędne białko oraz węglowodany. Dodatek papryki i ogórka sprawi, że całość będzie orzeźwiająca i smaczna.
Składniki:
- serek wiejski,
- 1 papryka,
- pół ogórka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Paprykę i ogórka myjemy, następnie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek wiejski, płatki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Chrupie, syci i smakuje!
Pasta jajeczna z makrelą
Masz ochotę na doskonałe połączenie smaków, w roli głównej z makrelą i jajkami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla ciebie. To jednak nie koniec składników, bowiem kulinarne uniesienie zyskamy dzięki sięgnięciu po ogórka kiszonego, musztardę, cebulkę i koperek. Do dzieła.
Składniki:
- 8 jajek,
- świeże pieczywo,
- 300 g wędzonej makreli,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 duża cebula czerwona,
- 3 ogórki kiszone,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 1 pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Z makreli pozbywamy się skóry i ości. Rybę siekamy na bardzo drobne kawałki lub rozgniatamy widelcem. Ogórki kroimy na drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Makrelę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone ogórki, cebulę, koperek, majonez, musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietany 18 proc.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki z resztą składników. Na koniec bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy świeże pieczywo.

Lekka sałatka z pomidorami i serem feta
To propozycja dla osób, które zechciałyby zjeść na śniadanie coś lekkiego, ale i pożywnego. Sałatka z pomidorami i serem feta to rzecz jasna świetny smak, minimum składników i ekspresowe przygotowanie.
Składniki:
- 5 ulubionych pomidorów,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g sera feta,
- sól,
- pieprz,
- 300 ml jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy i opcjonalnie można zdjąć z nich skórkę. W przypadku większych pomidorów kroimy je na ósemki, mniejsze na połówki. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Ser feta kroimy w małą kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt, następnie całość delikatnie mieszamy.