Gęsty i pełen smaku krem z groszku, czyli wyborny powrót do sezonu na zupy

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
19
Udostępnij
Zupa krem z groszku doskonale rozgrzeje w nieco chłodniejsze dni
Zupa krem z groszku doskonale rozgrzeje w nieco chłodniejsze dni123RF/PICSEL

Co dodać do zupy z zielonego groszku?

Zobacz również:

    • 300-400 g łuskanego świeżego groszku
    • ok. 500 ml bulionu warzywnego
    • 1 duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
    • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

    Świeży lub mrożony zielony groszek doskonale nadaje się do przygotowania kremowej zupy
    Świeży lub mrożony zielony groszek doskonale nadaje się do przygotowania kremowej zupy123RF/PICSEL
    1. Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Kiedy tłuszcze się rozgrzewają, obieramy i drobno siekamy cebulę.
    2. Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i co jakiś czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 3-5 minut. W kolejnym kroku w naczyniu lądują ząbki czosnku pokrojone w plasterki, a całość podsmażamy jeszcze 2 minuty.
    3. Do przyrumienionej cebuli i czosnku dorzucamy groszek oraz 500 ml bulionu warzywnego. Na tym etapie dorzucamy gałązkę lubczyku lub jedną łyżkę suszonego ziela.
    4. Garnek ze składnikami zabezpieczamy pokrywką, ustawiamy średnią moc palnika i zagotowujemy. Od momentu, w którym zupa zacznie wrzeć, gotujemy ją przez 10-15 minut.
    5. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy sok z cytryny oraz śmietanę kremówkę lub kwaśną do zup i sosów.
    6. Całość ostatni raz mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Na sam koniec blendujemy zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
    7. Zupę krem z zielonego groszku najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy posypać natką pietruszki, koperkiem lub świeżymi listkami lubczyku. Smacznego!

    Jakie dodatki zaserwować do kremu z groszku?

    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    „Ewa gotuje”: Orientalny krem z zielonego groszku
    „Ewa gotuje”: Orientalny krem z zielonego groszkuPolsat
    emptyLike
    Lubię to
    Lubię to
    like
    13
    Super
    relevant
    5
    Hahaha
    haha
    0
    Szok
    shock
    1
    Smutny
    sad
    0
    Zły
    angry
    0
    Lubię to
    like
    Super
    relevant
    19
    Udostępnij
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Przejdź na