Gęsty i pełen smaku krem z groszku, czyli wyborny powrót do sezonu na zupy
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jedni marzą o spadających liściach, przyjemnie szeleszczących pod stopami, a inni kurczowo trzymają się ostatnich dni lata. Choć najcieplejsza pora roku powoli przygotowuje się do odejścia, za horyzontem widać już smakowity powrót do sycących i rozgrzewających zup. Polska kuchnia obfituje w taki rodzaj dań, czego najlepszym przykładem są m.in. rosół, krupnik czy kapuśniak. Ciekawą alternatywą dla kultowych przepisów jest także zupa krem z groszku. Dlaczego warto ją przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Co dodać do zupy z zielonego groszku?
Niewielkie ziarna zielonego groszku, które przyjemnie rozpadają się pod zębami, to ważny składnik w kultowej sałatce jarzynowej. Świeże warzywo wykorzystamy także do smakowitych past kanapkowych, naleśników, domowego hummusu, dań na bazie kaszy, a nawet sycących dodatków obiadowych. Końcówka lata to także doskonały moment na przygotowanie zupy krem z zielonego groszku. W pierwszej kolejności danie przyciąga wzrok żywą barwą, ale to właśnie w smaku zakochują się poczęstowani goście.
Składniki na zupę krem z zielonego groszku
- 300-400 g łuskanego świeżego groszku
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
- 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?
- Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Kiedy tłuszcze się rozgrzewają, obieramy i drobno siekamy cebulę.
- Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i co jakiś czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 3-5 minut. W kolejnym kroku w naczyniu lądują ząbki czosnku pokrojone w plasterki, a całość podsmażamy jeszcze 2 minuty.
- Do przyrumienionej cebuli i czosnku dorzucamy groszek oraz 500 ml bulionu warzywnego. Na tym etapie dorzucamy gałązkę lubczyku lub jedną łyżkę suszonego ziela.
- Garnek ze składnikami zabezpieczamy pokrywką, ustawiamy średnią moc palnika i zagotowujemy. Od momentu, w którym zupa zacznie wrzeć, gotujemy ją przez 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy do zupy sok z cytryny oraz śmietanę kremówkę lub kwaśną do zup i sosów.
- Całość ostatni raz mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Na sam koniec blendujemy zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
- Zupę krem z zielonego groszku najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy posypać natką pietruszki, koperkiem lub świeżymi listkami lubczyku. Smacznego!
Jakie dodatki zaserwować do kremu z groszku?
Kremowa zupa z groszku nie potrzebuje zbędnych dodatków, by zachwycić idealną konsystencją i bogatym smakiem. Jeśli chcemy nieco zaskoczyć gości lub domowników, zaserwujmy do niej nieco słodkawy groszek ptysiowy, maleńkie tartinki, chrupiące grzanki, tosty z serem, a nawet drobny makaron czy po prostu kromki świeżego pieczywa. Efekt jak z restauracji osiągniemy, dekorując wierzch dania kleksem ubitej śmietany, polewając oliwą ziołową lub posypując świeżymi kiełkami.
Sprawdź również: