Gęsty i pełen smaku krem z groszku, czyli wyborny powrót do sezonu na zupy

Zupa krem z groszku doskonale rozgrzeje w nieco chłodniejsze dni
Zupa krem z groszku doskonale rozgrzeje w nieco chłodniejsze dni123RF/PICSEL

Co dodać do zupy z zielonego groszku?

  • 300-400 g łuskanego świeżego groszku
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
  • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

Świeży lub mrożony zielony groszek doskonale nadaje się do przygotowania kremowej zupy
Świeży lub mrożony zielony groszek doskonale nadaje się do przygotowania kremowej zupy123RF/PICSEL
  1. Do średniego garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy dwie łyżki masła klarowanego. Kiedy tłuszcze się rozgrzewają, obieramy i drobno siekamy cebulę.
  2. Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka i co jakiś czas mieszając, podgrzewamy przez ok. 3-5 minut. W kolejnym kroku w naczyniu lądują ząbki czosnku pokrojone w plasterki, a całość podsmażamy jeszcze 2 minuty.
  3. Do przyrumienionej cebuli i czosnku dorzucamy groszek oraz 500 ml bulionu warzywnego. Na tym etapie dorzucamy gałązkę lubczyku lub jedną łyżkę suszonego ziela.
  4. Garnek ze składnikami zabezpieczamy pokrywką, ustawiamy średnią moc palnika i zagotowujemy. Od momentu, w którym zupa zacznie wrzeć, gotujemy ją przez 10-15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy sok z cytryny oraz śmietanę kremówkę lub kwaśną do zup i sosów.
  6. Całość ostatni raz mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Na sam koniec blendujemy zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
  7. Zupę krem z zielonego groszku najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy posypać natką pietruszki, koperkiem lub świeżymi listkami lubczyku. Smacznego!

Jakie dodatki zaserwować do kremu z groszku?

„Ewa gotuje”: Orientalny krem z zielonego groszkuPolsat