Gnocci z masłem szałwiowym
Z kuchni włoskiej.
- 3 żółtka,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 60 g kaszy manny,
- 2 łyżki drobno tartego parmezanu,
- mała łodyżka szałwii,
- ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki masła,
- pieprz,
- 4 łyżki płatków ściętych z parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub ubić. Masę ostudzić, dodać żółtka, mąkę, mannę i starty parmezan, wyrobić, posolić. Uformować wałeczki o grubości 3 cm, pokroić, uformować kluseczki lekko ponaciskać widelcem. Porcjami gotować w osolonym wrzątku, po 4-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Z szałwii oberwać listki, większe pokroić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek, dodać gnocci, a następnie szałwię. Przesmażyć razem. Oprószyć pieprzem prosto z młynka. Podawać udekorowane płatkami parmezanu.
Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal