Gotowanie bobu krok po kroku: Ile czasu gotować bób, by smakował wyśmienicie?

O tych zasadach podczas gotowania bobu żaden szef kuchni nie może zapomnieć!
O tych zasadach podczas gotowania bobu żaden szef kuchni nie może zapomnieć!123RF/PICSEL

Kiedy trwa sezon na bób?

Nie kupuj kota w worku, czyli jak wybrać dobry bób?

Jakie właściwości ma bób? Jest nie tylko smaczny, ale zdrowyINTERIA.TVInteria.tv
Wśród przepisów z bobem na uwagę zasługują sezonowe sałatki
Wśród przepisów z bobem na uwagę zasługują sezonowe sałatki123RF/PICSEL

Jak gotować bób, żeby był dobry?

Zobacz również:

    • W pierwszej kolejności przełóż go do durszlaka lub umieść na sitku i przepłucz zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń i odświeżysz smakowity strączek.
    • W dużym garnku zagotuj wodę. Na 1 kilogram bobu będziesz potrzebować 1,5-2 litrów płynu.
    • Dodaj łyżeczkę cukru. Nie jest on niezbędny, lecz pozwoli podkreślić smak bobu. Nie musisz się obawiać, że słodki dodatek zamieni warzywo w deser - tak mała ilość z pewnością do tego nie doprowadzi.
    • Do gotującej się wody ostrożnie wsyp bób, ustaw średnią moc palnika i przykryj garnek.
    • Ile czasu gotuje się bób? To zależy! Młody zmięknie już po upływie 8-10 minut. Nieco starszy będzie potrzebował 15-20 minut.
    • Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Ugotowany bób rozpoznasz na podstawie pomarszczonej skórki i miękkiej konsystencji.
    • Odcedź go na durszlaku. Poleca się ponownie potraktować go zimną wodą, by zahamować proces gotowania.