Gotowanie bobu krok po kroku: Ile czasu gotować bób, by smakował wyśmienicie?
Oto król letniego jadłospisu: jego wysokość bób! Na pojawienie się strączka w warzywniakach i na targach wielu z nas czeka przez pozostałą część roku z utęsknieniem. Nie pozwólmy więc sobie na niedociągnięcia w kwestii jego przyrządzania! Podpowiadamy, jak gotować bób, żeby był dobry i zadowolił nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Prezentujemy przydatne triki i dokładny czas obróbki termicznej.
Kiedy trwa sezon na bób?
Bób pojawia się już pod koniec czerwca, a jego obecnością na talerzach cieszyć się możemy do końca sierpnia. Jednak im bób młodszy, tym smaczniejszy, a jego ugotowanie zajmuje mniej czasu. Z tych powodów staje się prawdziwym królem lipcowego menu. Skorzystaj z jego najcenniejszych walorów, póki czas!
Nie kupuj kota w worku, czyli jak wybrać dobry bób?
Sukces kulinarny zależy w znacznej mierze od udanych zakupów. Z kiepskiej jakości produktów wyczarowanie smacznego i pełnowartościowego posiłku jest niemalże niemożliwe. Na co zwrócić uwagę, zanim rozpoczniesz gotowanie bobu?
Staraj się kupować bób sprzedawany na wagę, który zostaje zapakowany w foliowy woreczek tylko na czas transportu ze sklepu lub targu do kuchni. Zazwyczaj jest on świeższy od produktów sprzedawanych w gotowych paczkach. Dzięki temu będziesz mieć też okazję dokładniej mu się przyjrzeć, a nawet powąchać! Świeży bób ma bardzo łagodny zapach i jednolity, jasnozielony kolor bez żadnych przebarwień i plam.
Jak gotować bób, żeby był dobry?
Przede wszystkim trzeba zastanowić się, na jakim efekcie ci zależy. Bób po obróbce termicznej powinien być miękki, a zarazem jędrny i odrobinę chrupiący. Ważne jest, aby go nie rozgotować. Dlatego koniecznie trzeba mieć w ręku zegarek, by móc precyzyjnie określić, ile czasu gotować bób.
Zanim włączysz kuchenkę, prześledź wszystkie kroki, które doprowadzą cię do zorganizowania wybornej uczty. Jak ugotować bób? Podpowiadamy!
- W pierwszej kolejności przełóż go do durszlaka lub umieść na sitku i przepłucz zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń i odświeżysz smakowity strączek.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Na 1 kilogram bobu będziesz potrzebować 1,5-2 litrów płynu.
- Dodaj łyżeczkę cukru. Nie jest on niezbędny, lecz pozwoli podkreślić smak bobu. Nie musisz się obawiać, że słodki dodatek zamieni warzywo w deser - tak mała ilość z pewnością do tego nie doprowadzi.
- Do gotującej się wody ostrożnie wsyp bób, ustaw średnią moc palnika i przykryj garnek.
- Ile czasu gotuje się bób? To zależy! Młody zmięknie już po upływie 8-10 minut. Nieco starszy będzie potrzebował 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Ugotowany bób rozpoznasz na podstawie pomarszczonej skórki i miękkiej konsystencji.
- Odcedź go na durszlaku. Poleca się ponownie potraktować go zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
Warto wiedzieć: Jeśli obawiasz się wzdęć i wiatropędnych właściwości bobu, do garnka możesz wsypać również odrobinę kminku.
Polecamy: