Orzeźwiająca lemoniada z chabrów na upalne dni
Lemoniada z chabrów? Brzmi dość niecodziennie. Te polne kwiaty, które kojarzą się nam z dzieciństwem, nie tylko pięknie prezentują się w wazonie, lecz na ich bazie można stworzyć również prawdziwy bukiet smaków, przyrządzając chabrową lemoniadę. Polecamy prosty i sprawdzony przepis na ten orzeźwiający napój.
Przepis na lemoniadę z chabrów
Sposób przygotowania lemoniady z chabrów krok po kroku:
- Świeże płatki chabrów wsyp do słoika
- W ciepłej wodzie rozpuść cukier i dodaj sok wyciśnięty z cytryny
- Powstałą miksturą zalej płatki i zakręć słoik
- Odstaw w ciemne miejsce, odkręć wieczko i mieszaj przynajmniej raz dziennie.
- Po ok. trzech dniach płatki staną się białe, a woda różowa - to moment, w którym nadszedł czas odcedzenia kwiatów. Powstały napój wstaw na dobę do lodówki i ciesz się smakiem tego obłędnego napoju
Zobacz również: Domowe lody zamiast kupnych? Katarzyna Bosacka tłumaczy!
Jak pozyskać płatki chabra?
Kluczową kwestią jest jednak znalezienie odpowiedzi na pytanie, gdzie i kiedy zbierać chabrowe płatki? Najlepiej uczynić to w chłodny poranek, gdy opadnie rosa lub o zmierzchu. Wówczas powinniśmy zbierać rozwinięte kwiaty, a następnie obrewać pojedyncze płatki. Najlepiej zbierać je do woreczka lub do wiklinowego koszyka i od razu po zbiorze rozpocząć proces suszenia, który polega na równomiernym rozłożeniu płatków chabra w ciemnym, suchym miejscu i pozostawieniu ich do momentu, aż obeschną.
Zobacz również: Woda kokosowa: Najzdrowszy napój o wielu właściwościach