Orzeźwiająca lemoniada z chabrów na upalne dni

Lemoniada z chabrów? Brzmi dość niecodziennie. Te polne kwiaty, które kojarzą się nam z dzieciństwem, nie tylko pięknie prezentują się w wazonie, lecz na ich bazie można stworzyć również prawdziwy bukiet smaków, przyrządzając chabrową lemoniadę. Polecamy prosty i sprawdzony przepis na ten orzeźwiający napój.

Lemoniada chabrowa to doskonały napój na upalne dni
Lemoniada chabrowa to doskonały napój na upalne dni123RF/PICSEL

Przepis na lemoniadę z chabrów

Sposób przygotowania lemoniady z chabrów krok po kroku: 

  1. Świeże płatki chabrów wsyp do słoika
  2. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i dodaj sok wyciśnięty z cytryny
  3. Powstałą miksturą zalej płatki i zakręć słoik
  4. Odstaw w ciemne miejsce, odkręć wieczko i mieszaj przynajmniej raz dziennie.
  5. Po ok. trzech dniach płatki staną się białe, a woda różowa - to moment, w którym nadszedł czas odcedzenia kwiatów. Powstały napój wstaw na dobę do lodówki i ciesz się smakiem tego obłędnego napoju

Jak pozyskać płatki chabra?

Kluczową kwestią jest jednak znalezienie odpowiedzi na pytanie, gdzie i kiedy zbierać chabrowe płatki? Najlepiej uczynić to w chłodny poranek, gdy opadnie rosa lub o zmierzchu. Wówczas powinniśmy zbierać rozwinięte kwiaty, a następnie obrewać pojedyncze płatki. Najlepiej zbierać je do woreczka lub do wiklinowego koszyka i od razu po zbiorze rozpocząć proces suszenia, który polega na równomiernym rozłożeniu płatków chabra w ciemnym, suchym miejscu i pozostawieniu ich do momentu, aż obeschną.

Kolekcja Diora inspirowana ukraińskim folklorem© 2022 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas