Reklama

Reklama

Orzeźwiająca lemoniada z chabrów na upalne dni

Lemoniada z chabrów? Brzmi dość niecodziennie. Te polne kwiaty, które kojarzą się nam z dzieciństwem, nie tylko pięknie prezentują się w wazonie, lecz na ich bazie można stworzyć również prawdziwy bukiet smaków, przyrządzając chabrową lemoniadę. Polecamy prosty i sprawdzony przepis na ten orzeźwiający napój.

Chabry są polnymi kwiatami, które u wielu z nas przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa w promieniach wakacyjnego słońca. Te niebieskawe kwiaty są bowiem nieodłącznym elementem letniego, wiejskiego krajobrazu. Jednak ich piękno nie kończy się na łące lub w wazonie na naszym stole. Jego płatki można wykorzystać także jako składnik naturalnych kosmetyków, element dekoracji w potrawach. Na jego bazie można wykonać również obłędną, domową lemoniadę z płatków chabrów.

Przepis na lemoniadę z chabrów

Składniki

  • 1 litr płatków chabrów
  • 1,5 litra przegotowanej, ciepłej wody
  • pół szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania lemoniady z chabrów krok po kroku: 

  1. Świeże płatki chabrów wsyp do słoika
  2. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i dodaj sok wyciśnięty z cytryny
  3. Powstałą miksturą zalej płatki i zakręć słoik
  4. Odstaw w ciemne miejsce, odkręć wieczko i mieszaj przynajmniej raz dziennie.
  5. Po ok. trzech dniach płatki staną się białe, a woda różowa - to moment, w którym nadszedł czas odcedzenia kwiatów. Powstały napój wstaw na dobę do lodówki i ciesz się smakiem tego obłędnego napoju

Zobacz również: Domowe lody zamiast kupnych? Katarzyna Bosacka tłumaczy! 

Reklama

Jak pozyskać płatki chabra?

Kluczową kwestią jest jednak znalezienie odpowiedzi na pytanie, gdzie i kiedy zbierać chabrowe płatki? Najlepiej uczynić to w chłodny poranek, gdy opadnie rosa lub o zmierzchu. Wówczas powinniśmy zbierać rozwinięte kwiaty, a następnie obrewać pojedyncze płatki. Najlepiej zbierać je do woreczka lub do wiklinowego koszyka i od razu po zbiorze rozpocząć proces suszenia, który polega na równomiernym rozłożeniu płatków chabra w ciemnym, suchym miejscu i pozostawieniu ich do momentu, aż obeschną. 

Zobacz również: Woda kokosowa: Najzdrowszy napój o wielu właściwościach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lemoniada przepis | lemoniada z chabrów | chabrowa lemoniada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy