Grecka musaka
Pyszne danie z bakłażanów.
Składniki:
- 1.5 kg niedużych bakłażanów, - 60 dag mięsa mielonego, - 2 duże cebule, - 3 ząbki czosnku, - 5-6 dojrzałych pomidorów, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - garść czarnych oliwek, - po łyżeczce oregano i bazylii, - pół szklanki oliwy, - pieprz, sól, gałka muszkatołowa, Sos: - 4 łyżki masła, - 4 łyżki mąki, - 3 szklanki mleka, - 3 żółtka, - 3 łyżki startego twardego sera
Przygotowanie:
Pokrojone bakłażany obsmaż na oliwie, wyjmij z patelni i odsącz z tłuszczu. Pokrojoną w kostkę cebulę smaż na złoty kolor, dodaj mięso, czosnek, oliwki, a następnie wkrój obrane ze skórki pomidory i dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj zioła. Przygotuj sos: z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Ostaw z ognia i powoli rozprowadzaj mlekiem. Postaw ponownie na ogniu, dodaj starty ser, żółtka i przyprawy cały czas intensywnie mieszając, aby sos miał jednolita konsystencję. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładaj warstwami podsmażone bakłażany i mięso. Zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Upieczoną musakę można udekorować posypując ziołami, lub układając plastry pomidorów.