Reklama

Reklama

Grillowane nadziewane bakłażany

Z dipem paprykowym.

Składniki dla 4 osób:

- 2 bakłażany (250 g),
- -sól,
- 1 pęczek rozmarynu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 opakowanie (150 g) niskotłuszczowego sera Feta (8 proc. tłuszczu),
- 1 słoik (370 ml; 210 g) smażonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- czarny pieprz,
- wykałaczki

Przygotowanie:

Bakłażany umyć i pokroić na 8 plastrów (po ok. 0,5 cm grubości). Posolić i odłożyć na bok. Rozmaryn umyć, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji. Resztę drobno posiekać. Wymieszać z olejem. Fetę dobrze rozgnieść widelcem. Paprykę osączyć, połowę drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać czosnek, paprykę i fetę, przyprawić pieprzem. Pozostałą paprykę zmiksować z połową oleju. Doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana wytrzeć, nałożyć na nie pastę z fety. Rolować i spinać wykałaczkami. Smarować pozostałym olejem rozmarynowym, doprawić pieprzem. Grillować na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach) po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dipem paprykowym i chlebem.

Reklama

Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 670 kJ/160 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje