Grillowane nadziewane bakłażany
Z dipem paprykowym.

Składniki dla 4 osób:
- 2 bakłażany (250 g), - -sól, - 1 pęczek rozmarynu, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - 1 opakowanie (150 g) niskotłuszczowego sera Feta (8 proc. tłuszczu), - 1 słoik (370 ml; 210 g) smażonej papryki, - 1 ząbek czosnku, - czarny pieprz, - wykałaczki
Przygotowanie:
Bakłażany umyć i pokroić na 8 plastrów (po ok. 0,5 cm grubości). Posolić i odłożyć na bok. Rozmaryn umyć, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji. Resztę drobno posiekać. Wymieszać z olejem. Fetę dobrze rozgnieść widelcem. Paprykę osączyć, połowę drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać czosnek, paprykę i fetę, przyprawić pieprzem. Pozostałą paprykę zmiksować z połową oleju. Doprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana wytrzeć, nałożyć na nie pastę z fety. Rolować i spinać wykałaczkami. Smarować pozostałym olejem rozmarynowym, doprawić pieprzem. Grillować na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach) po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dipem paprykowym i chlebem.
Czas przygotowania 35 minut Jedna porcja zawiera 670 kJ/160 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!