Reklama

Reklama

Grillowane szaszłyki z ziemniaków i mięsa mielonego

Z warzywami i pysznym dipem śmietanowym.

Składniki na 4 porcje:

- 16 małych ziemniaków,
- 100 g chudego twarożku,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, cukier,
- pęczek zielonej cebulki,
- 1 cebula,
- 400 g mięsa mielonego (wołowego),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- słodka papryka,
- mała cukinia,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- 100 g średniej wielkości pieczarek

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, gotować 15 minut, obrać i ostudzić. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą pieprzem i cukrem, dodać pokrojoną zieloną cebulkę.
Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą i startą cebulę umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą pieprzem i papryką i uformować 16 kulek. Cukinię pokroić. Na patyczki nadziewać kulki mięsne, ziemniaki, cukinię i pomidory. Opiekać na grillu 10 minut. Po 5 minutach dodać pieczarki. Podawać z dipem.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso | ziemniaki | mięso mielone | grill | grillowanie | szaszłyki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje