Grochówka z przepisu Ewy Wachowicz
Grochówka autorstwa Ewy Wachowicz to smakowita podróż do kuchni polskiej. Oto sprawdzony przepis.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Grochówka. Potrzebne składniki
- 500 g grochu łuskanego
- 400 g kiełbasy wiejskiej
- 150 g boczku wędzonego + kawałek skóry
- sól
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka lubczyku
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 4 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku

Przygotowanie grochówki
- Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.
- Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do kociołka ustawionego w ognisku.
- Dorzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
- Dodać posiekaną cebulę. Po chwili dołożyć namoczony groch. Zalać wodą. Posolić.
- Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i lubczykiem.
- Dorzucić skórę z boczku, pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekany czosnek. Wymieszać.
- Przykryć i gotować tak długo, aż groch zacznie się rozpadać.
Przed podaniem doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sprawdź: