zdjęcie
„Ewa gotuje”: Grochówka z kociołkaPolsatPolsat

Grochówka z przepisu Ewy Wachowicz

Grochówka. Potrzebne składniki 

  • 500 g grochu łuskanego
  • 400 g kiełbasy wiejskiej
  • 150 g boczku wędzonego + kawałek skóry
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
Grochówka
Grochówka123RF/PICSEL

Przygotowanie grochówki 

  1. Groch zalać wodą i odstawić na całą noc. 
  2. Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do kociołka ustawionego w ognisku. 
  3. Dorzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki. 
  4. Dodać posiekaną cebulę. Po chwili dołożyć namoczony groch. Zalać wodą. Posolić. 
  5. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i lubczykiem. 
  6. Dorzucić skórę z boczku, pokrojone w kostkę warzywa oraz posiekany czosnek. Wymieszać. 
  7. Przykryć i gotować tak długo, aż groch zacznie się rozpadać.