Grzybowe cuda od Ewy Wachowicz. Nigdy już nie zrobisz słoików z innego przepisu
Sezon na grzyby pełną parą. W mojej spiżarni nie może zabraknąć tych marynowanych. Marynować można praktycznie wszystkie leśne grzyby. Ja najbardziej lubię: prawdziwki, maślaki oraz podgrzybki. Najczęściej wybieram najmniejsze okazy, a te większe suszę lub robię z nich sos - mówi Ewa Wachowicz. Oto, jak marynować grzyby wg jej przepisu.
Marynowane grzyby
Składniki
- małe leśne grzyby (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
- sól
Składniki zalewa
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 10 ziaren ziela angielskiego
Jak przygotować grzyby marynowane wg Ewy Wachowicz?
- Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, dodać liście laurowe, gorczycę i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować kilka minut. Po tym czasie dodać ocet i już tylko gotować minutę.
- Przygotować grzyby. Oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Maślaki należy obrać ze skórki. Jeśli trafi się większy grzyb przekroić.
- Wsypać grzyby do osolonego wrzątku i gotować od 5 do 7 minut. Jeśli są to rydze to nawet 10 minut.
- Do wcześniej wyparzonych słoików nałożyć grzyby i zalać marynatą (marynata musi całkowicie zakrywać grzyby).
- Pasteryzować w piekarniku 20 minut w temperaturze 100 st. C.
Rydze w zalewie musztardowej
Składniki
- 600 g rydzów
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
Składniki na marynatę:
- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
Składniki na zaprawę:
- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju
Jak przygotować rydze w zalewie musztardowej?
- Rydze oczyścić i pokroić na kawałki.
- Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
- W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową.
- Połączyć z olejem.
- Wrzucić grzyby z papryką.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
- Zakręcić i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.