Reklama

Reklama

Ciasto na pierogi naszych prababek. Wystarczą trzy składniki, a danie zachwyci delikatnością

Idealne ciasto na pierogi jest sekretem tego dania. Wydaje się banalne, jednak niekiedy może sprawić niemałe problemy. Wszystko zależy od odpowiednich proporcji, a także dokładnego wyrobienia. Co ciekawe, podstawą może być prostota. Oto jak przygotowywały je nasze prababki. Potrzebowały wyłącznie trzech składników.

Ile kucharek tyle różnych przepisów i preferencji. Jedni wzbogacają ciasto na pierogi o jajko, które ma sprawić, iż będzie ono twardsze. Inni decydują się na odrobinę mleka, które ma wpłynąć na delikatność. Tymczasem przed laty ograniczano się wyłącznie do trzech składników. Minimalizm może okazać się kluczem do sukcesu.

Skąd pochodzą pierogi?

Smakiem pierogów zachwycamy się w Polsce od lat. Wiele osób, zapytanych skąd pochodzi to danie, bez dwóch zdań wskaże właśnie nasz kraj. Tymczasem potrawa przywędrowała do Polski z Chin około XIII wieku. Zgodnie z legendą pierogi dotarły do Polski za sprawą biskupa Jacka Odrowąża, który tak mocno zachwycił się ich smakiem podczas wycieczki do Kijowa, że postanowił podobny pomysł wypróbować w Polsce.

Reklama

Na początku pierogi były daniem serwowanym wyłącznie na specjalne okazje. Przygotowywano je wówczas zarówno w różnych kształtach, jak i wielu wersjach smakowych. Dziś jemy je zarówno z mięsem, kapustą, grzybami czy serem na słodko lub owocami. Wielu wskazuje je jako swoje ulubione polskie danie. Co ciekawe, ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Podstawą jest odpowiednie ciasto. W tym przypadku warto wrócić do korzeni. Nasze prababki przygotowywały je w taki sposób, iż z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zobacz również: Nie mleko i nie maślanka! Teraz do racuchów dodaje się ten jeden produkt

Idealne ciasto na pierogi. Tak robiły je nasze prababcie

Ciasto na pierogi przygotowane zgodnie z XIX-wiecznym przepisem zachwyci nie tylko sprężystością, ale także delikatnością i smakiem. Nie zawiera ono zarówno tłuszczu, jak i jajek. Nasze prababcie sięgały wyłącznie po mąkę, wodę oraz sól.

Po wyrobieniu ciasto będzie nie tylko miękkie, ale również nie sprawi najmniejszego problemu podczas wałkowania. Pamiętajmy jednak, aby systematycznie podsypywać go wtedy mąką. Sekretem jest również odpoczynek. Po wyrobieniu ciasto powinniśmy odstawić na około 15-20 minut. Pierogi będą miękkie i delikatne, jak nigdy dotąd!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • około pół szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać pół szklanki ciepłej wody i wyrabiać do momentu, w którym składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 15-20 minut. Po upływie tego czasu rozwałkować i wykrawać pierogi.

Zobacz również: Przechowuj w ten sposób sałatkę jarzynową, a dłużej zachowa świeżość!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto na pierogi | przepis staropolski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy