Idealne dla cukrzyków i wegetarian. Zastąpią mięso i dostarczą witamin!

Oprac.: Anna Gburek

Boczniaki są grzybami, które dostarczają wiele cennych dla zdrowia składników pokarmowych
Boczniaki są grzybami, które dostarczają wiele cennych dla zdrowia składników pokarmowych123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i właściwości boczniaków - dlaczego warto je jeść?

Zobacz również:

    Gdzie kupić boczniaki? Ile kosztują?

    Jak przygotować boczniaki?

    Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem
    Boczniaki cechują się bardzo delikatnym smakiem123RF/PICSEL

    Dania z boczniaków - co zrobić z boczniaka na obiad?

    Zobacz również:

      • boczniaków - 500 g
      • włoszczyznę - pietruszka, marchew, seler, por, cebula
      • śmietanę (opcjonalnie)
      • przyprawy - sól i pieprz
      • boczniaków - 200 g
      • makaronu wstążki
      • 1 łyżkę masła i pół łyżki oliwy
      • czosnek i cebulę
      • śmietanę 30% ok. 200 ml
      • posiekaną pietruszkę i starty twardy ser do posypania
      1. Makaron wstążki ugotuj al dente. 
      2. Boczniaki pokrój w plasterki. Na gorącej patelni rozgrzej masło i oliwę oraz rzuć na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek. 
      3. Po ich zeszkleniu dorzuć boczniaki i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. 
      4. Po lekkim podsmażeniu zalej warzywa śmietaną i zagotuj, aż sos lekko zgęstnieje. 
      5. Dodaj odrobinę pietruszki. Jak sos będzie gotowy, na patelnię wyłóż makaron i połowę startego sera. 
      6. Wykładają na talerze ciepły makaron i udekoruj resztą sera oraz pietruszki.  
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?