Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

Planujesz w tym roku zorganizować sylwestra u siebie w domu? To nie lada wyzwanie, ale nie martw się. Z naszą pomocą, impreza na pewno będzie udana!

Kluczem do idealnej domówki jest przede wszystkim atmosfera. Dobrej energii dostarczą z pewnością przyjaciele czy rodzina, a całość uświetni niebanalne i smaczne menu. Jeśli macie zamiar bawić się do białego rana, to nie możesz dopuścić do tego, by twoi goście byli głodni. Oprócz ciepłych dań, które najlepiej zaserwować na początku imprezy, kluczowym elementem powinny być przekąski. Możesz przygotować ich nieco więcej, a tylko część wyłożyć na stół. Resztę schowaj do lodówki i w miarę ich ubywania - dokładaj na talerze. W ten sposób wszystko pozostanie świeże i nie straci apetycznego wyglądu. 

Oryginalne przekąski to coś, co najbardziej cieszy się zainteresowaniem gości i znika w mgnieniu oka! Dlatego nie musisz się martwić, że na drugi dzień zostanie ich cała masa. Nie masz pomysłu, z czego możesz je przygotować? Oto kilka prostych propozycji, które pozytywnie zaskoczą twoich gości!

Grzanki z wędzonym serem

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 6-8 osób

Składniki

  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • 2–3 świeże figi lub gruszki
  • kilka plasterków wędzonego sera
  • 1–2 łyżki masła
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
  • listki botwinki lub rukoli do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania

Figi umyj, natnij krzyżowo od góry na głębokość ok. 2 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło. Wrzuć igiełki rozmarynu i podsmażaj przez chwilę, by uwolnić aromat. Odstaw. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni C. Kromki chleba tostowego skrop masłem z rozmarynem, rozłóż na nich plasterki sera i wstaw je na kilka minut do piekarnika (aż ser się roztopi). Przełóż grzanki na półmisek, połóż kawałek figi lub gruszki, listek botwinki lub rukoli i podawaj

Przepis pochodzi z magazynu SHOW.

Przekąski z szynką i pieczarkami w cieście francuskim

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6-8 osób

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g sera koziego
  • kilka plasterków szynki
  • 450 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. 150 g owczego sera
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki masła lub oliwy
  • sól, pieprz
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj pokrojone pieczarki i duś aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj arkusze ciasta francuskiego i wytnij kwadraty o boku ok. 10 cm. Na połowie kwadratów pokrusz kozi ser, połóż po plasterku szynki, posyp tymiankiem i zepnij dwa brzegi. Pozostałymi kwadratami wyłóż foremki do mufinek. Do każdej włóż 2 łyżki farszu pieczarkowego i posyp go owczym serem. Ciasto francuskie posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Przekąski ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. 

Przepis pochodzi z magazynu SHOW.

Sałatka z krewetkami

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 6-8 osób

Składniki

  • 300 g krewetek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 garście miksu sałat lub liści szpinaku baby
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 300 g obranych krewetek
  • 1 grejpfrut
  • 80 g dowolnych orzechów
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 1 łyżka skórki
  • otartej z pomarańczy
  • 50 g sera pleśniowego

Składniki - sos

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozpuść masło na patelni i wrzuć krewetki. Smaż krótko, często mieszając. Ziemniaki umyj (nie obieraj!) i pokrój na ćwiartki. Przełóż je na blachę, obsyp ziołami prowansalskimi i solą. Polej 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do czasu, aż ziemniaki się mocno zarumienią. Orzechy upraż na suchej patelni. Grejpfruta wyfiletuj (tak, by pozbyć się białych błon). Na półmisku rozłóż liście sałaty, cząstki grejpfruta, krewetki, ziemniaki, orzechy i pokruszony ser pleśniowy. Sałatkę polej winegretem i udekoruj skórką pomarańczową i szczypiorkiem. 

Przepis pochodzi z magazynu SHOW.

Przekąska w stylu gruzińskim

Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce. Noworoczna supra w Gruzji to przepych w najlepszym wydaniu - uginający się stół od pysznego jedzenia i wina. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, koniecznie sprawdź jak smakuje!

Badridżani – bakłażany z pastą z orzechów włoskich

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 200 gramów orzechów np. włoskich
  • Papryczka chilli
  • Kolendra
  • Owoce granatu
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Umyj bakłażany i przekrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Oprósz solą i zostaw na 15 minut. Po odczekaniu plastry wyłóż  na blaszki z papierem do pieczenia i posmaruj je oliwą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie orzechy wraz z czosnkiem, papryczką i wodą zmiksuj na pastę. Dopraw do smaku octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Jak bakłażany przestygną na każdym plastrze rozsmaruj cienką warstwę pasty i zawiń w rulonik. Udekoruj pestkami granatu i/lub kolendrą. Podaj schłodzone.

Jeśli interesują cię inne sylwestrowe przekąski, odsyłamy do równie ciekawych przepisów

Miniszaszłyki z mozarellą

Cykoriowe łódeczki

Imprezowe burgery

Cukiniowe ruloniki z serem

Jeśli tegorocznego Sylwestra planujesz spędzić w domu, o wyśmienitą atmosferę zadba TVP2 - od 20.00 możesz obejrzeć na żywo transmisję sylwestrowej imprezy w Zakopanem. 

Więcej o Sylwestrze Marzeń z Dwójką przeczytasz tutaj

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje