Idealne śniadanie nie istnieje? Z tym przepisem zmienisz zdanie
Owsianka to jeden z najczęściej przygotowywanych posiłków na śniadanie. Owsianka zyskała wielu zwolenników m.in. dlatego, że jest prosta i szybka do zrobienia, świetnie smakuje, syci i dodaje energii. I choć przepisów na owsiankę jest mnóstwo, to warto przyjrzeć się tej wersji, która nazywa się złotą owsianką.
![Jak zrobić złotą owsiankę?](https://i.iplsc.com/0007XV2CKMIOXK50-C322-F4.webp)
Złota owsianka jest bardzo popularna wśród wegan, ponieważ nie zawiera produktów odzwierzęcych. Ponadto charakteryzuje się świetnym smakiem, pięknym kolorem i rozgrzewa organizm w zimowe poranki.
Złota owsianka to posiłek wysokowęglowodanowy, zawierający również białko i tłuszcze. Po jej zjedzeniu mamy uczucie sytości, co zmniejsza chęć późniejszego tzw. podjadania.
Złota owsianka - składniki
Jeśli chcemy cieszyć się świetnym smakiem złotej owsianki, należy sięgnąć po kilka niezbędnych produktów. Przede wszystkim potrzebne będą płatki owsiane górskie. Wybierając płatki owsiane, dokładnie czytajmy etykietę i wybierajmy te bez dodatku cukru i "ulepszaczy" smaku.
Kolejnymi składnikami potrzebnymi do przygotowania złotej owsianki są: mleko roślinne, czarny pieprz, kurkumę olej kokosowy i miód.
![Jak przygotować złotą owsiankę z kurkumą?](https://i.iplsc.com/000IBV2URFQH7K8G-C322-F4.webp)
Złota owsianka - przepis
Do rondelka przekładamy jedną łyżeczkę oleju kokosowego, wsypujemy jedną łyżeczkę kurkumy i szczyptę zmielonego pieprzu. Podgrzewamy, aż olej dokładnie się roztopi, mieszając od czasu do czasu, by kurkuma i pieprz się nie przypaliły.
Wsypujemy szklankę płatków owsianych górskich i wlewamy dwie szklanki mleka roślinnego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy moc pod rondelkiem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Dodajemy miód, ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Gotowe!