Idealnie uzupełnią smak pierników. Nie mogą być zbyt słodkie
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wspólne spędzanie czasu w gronie najbliższych, ale również kulinarna uczta, podczas której zajadamy się pysznymi daniami i słodkimi wypiekami. Jednym z cukierniczych symboli grudniowych świąt są aromatyczne pierniki, których absolutnie nie powinno zabraknąć na naszym stole. Chcąc podkręcić ich smak, warto także przygotować charakterystyczny i wyrazisty lukier.
Sernik, makowiec, orzechowiec, przekładaniec - między innymi takimi wypiekami zajadamy się podczas Bożego Narodzenia. W zestawieniu nie może zabraknąć pierników, które swoim aromatem wypełniają nasze domy i mieszania, tworząc niepowtarzalną atmosferę.
Odpowiednio upieczone pierniki to zaledwie połowa sukcesu, bowiem ich smak w dużej mierze zależy od polewy lukrowej. Nie powinna ona być zbyt słodka, ani smakowo przebijać się na pierwszy plan, lecz stanowić idealne dopełnienie pierników. Jak zatem przygotować idealną polewę lukrową na pierniki? Przedstawiamy dwa przepisy na odświeżającą polewę cytrynową i lukier w iście królewskim wydaniu.
Lukier cytrynowy na pierniki - przepis
Do przygotowania lukru cytrynowego potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oto one:
- 400 g cukru pudru,
- 4 łyżki wody,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- olejek waniliowy.
Cytrynę kroimy na pół i dokładnie wyciskamy z niej sok, pozbywając się pestek i miąższu. Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy wodę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by powstała z nich gładka masa. Tak przygotowanym lukrem oblewamy pierniki i odstawiamy do momentu, aż polewa odpowiednio zastygnie i nabierze zbitej konsystencji.
Zobacz również: Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj babciny patent
Biały lukier królewski - przepis
Kolejny przepis na pyszny lukier do pierników również nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. W tym przypadku niezbędne składniki to:
- białko z jajka,
- 200 g cukru pudru,
- pół łyżeczki soku z cytryny.
Białko przelewamy do miski i ubijamy do momentu powstania jednolitej, zwartej piany. Dodajemy cukier puder i jeszcze raz ubijamy - najlepiej zrobić to przy użyciu miksera. Wlewamy pół łyżeczki soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Lukrem ozdabiamy pierniki. Gotowe!