Internet oszalał na punkcie tego przepisu. Wszyscy robią swoje idealne mięso na kebab

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Placki tortilli z kawałkami mięsa kebab, frytkami, ogórkiem konserwowym oraz plasterkami świeżego pomidora na papierze.
Smakuje jak z najlepszej kebabowni, a zrobisz go w swojej kuchni123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Przepis na kebab, który stał się viralem
  2. Domowe mięso do kebaba - przepis

Przepis na kebab, który stał się viralem

Na stole leżą dwie tortille z farszem warzywnym oraz serem, w tle miska ze świeżo przygotowanym nadzieniem, roślina ozdobna i ręka osoby układającej kolejną tortillę.
Dzięki temu przepisowi z pewnością skusisz się na domowe pichcenie kebaba123rf.com123RF/PICSEL

Zobacz również:

Domowe mięso do kebaba - przepis

Kebab w placku lavash z kawałkami mięsa, podany na białym talerzu. W tle widoczne plastry pomidora i frytki. Całość znajduje się na czerwonej serwetce ułożonej na drewnianym stole.
To mięso jest wręcz idealne do zawinięcia w tortillę123rf.com123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, papryka słodka, chilli, oregano lub gotowa mieszanka do kebaba
  • placki tortilli gotowe lub domowe
  • ulubione świeże warzywa: papryka, czerwona cebula, pomidor, ogórek, kapusta
30 min
3-4
  1. Zmiel cebulę i czosnek z przyprawami na gładką pastę.
  2. Do mięsa mielonego dodaj jogurt i cebulową papkę.
  3. Dobrze wyrabiaj mięso, im dłużej, tym lepiej.
  4. Gotową mięsną masę podziel na kilka kilek po ok. 150 g każda.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia jak najcieniej.
  6. Następnie każdy arkusz zwijaj jak naleśnik - w rulon. Tak, mięso ma być zwijane z papierem do pieczenia.
  7. Poukładaj wszystkie rulony na blaszce do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i piecz przez ok. 20 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika rozwiń mięso z papieru i rwij lub krój.
  10. Nakładaj do tortilli mięso, ulubione warzywa i sos.
Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL