Internet oszalał na punkcie tego przepisu. Wszyscy robią swoje idealne mięso na kebab
Jeśli myślisz, że domowy kebab musi być pracochłonny i skomplikowany, to ten viralowy przepis udowodni ci, że może być wręcz odwrotnie. Internet oszalał na punkcie sposobu, dzięki któremu zwykłe mielone mięso zamienia się w ultra-cienkie, soczyste, idealnie rwące się plastry kebabu jak z food trucka, ale bez wychodzenia z domu.

Spis treści:
- Przepis na kebab, który stał się viralem
- Domowe mięso do kebaba - przepis
Przepis na kebab, który stał się viralem
Domowy kebab z piekarnika to absolutny hit ostatnich tygodni i nic dziwnego, bo cały sekret polega na jednym, genialnie prostym patencie. Mięso mielone miesza się z jogurtem, aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i cebulą, a następnie rozwałkowuje na papierze do pieczenia tak cienko, jak tylko się da. Po kilku chwilach w piekarniku powstaje elastyczny, delikatnie przypieczony "arkusz" mięsa, który można rwać na włókna i zawijać w tortille jak w najlepszych kebabowniach.

Co ciekawe, w oryginale te cieniutkie plasterki pochodzą z ogromnego, ciasno ubitego stożka mięsnego, który obraca się przy grillu i jest ścinany ostrym nożem warstwa po warstwie, czego praktycznie nie da się odtworzyć w zwykłej kuchni. A jednak Internauci znaleźli sposób, by osiągnąć podobny efekt bez profesjonalnego sprzętu, wykorzystując tylko piekarnik i odrobinę sprytu. Dzięki temu viralowemu trikowi "niemożliwe" stało się zaskakująco proste, a przepis na kebabowe mięso obiegł media społecznościowe. W komentarzach zachwytom nie ma końca. Zachwyceni Internauci chwalą ten sposób przyrządzania kebaba na wszelkie możliwe sposoby. Oto przepis na to popularne danie.
Domowe mięso do kebaba - przepis

Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, papryka słodka, chilli, oregano lub gotowa mieszanka do kebaba
- placki tortilli gotowe lub domowe
- ulubione świeże warzywa: papryka, czerwona cebula, pomidor, ogórek, kapusta
Przygotowanie:
- Zmiel cebulę i czosnek z przyprawami na gładką pastę.
- Do mięsa mielonego dodaj jogurt i cebulową papkę.
- Dobrze wyrabiaj mięso, im dłużej, tym lepiej.
- Gotową mięsną masę podziel na kilka kilek po ok. 150 g każda.
- Każdą z nich rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia jak najcieniej.
- Następnie każdy arkusz zwijaj jak naleśnik - w rulon. Tak, mięso ma być zwijane z papierem do pieczenia.
- Poukładaj wszystkie rulony na blaszce do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i piecz przez ok. 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozwiń mięso z papieru i rwij lub krój.
- Nakładaj do tortilli mięso, ulubione warzywa i sos.
Smacznego!
Marzysz o potrawach, które wyglądają jak z restauracji, a przygotujesz je w domowym zaciszu? Wypróbuj nasze kulinarne porady i przepisy, które odmienią twoją kuchnię. Więcej znajdziesz w naszej KUCHNI










