Jajka faszerowane wedle przepisu Magdy i Mateusza Gesslerów. Którą opcję wybierasz?
Faszerowane jajka to doskonała przekąska na zbliżającą się Wielkanoc. I choć możemy wybierać spośród wielu przepisów, to warto jednak przyjrzeć się, jak do tego tematu podchodzą autorytety kulinarne. Przedstawiamy propozycję na farsze wedle Magdy Gessler i Mateusza Gesslera.
Jajka to symbol Wielkanocy, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Jeśli znudził nam się smak jajka posypanego odrobiną soli, warto pomyśleć nad urozmaiceniem ich smaku, przygotowując doskonałe, faszerowane jajka. A jeśli mamy się inspirować przepisami, to warto zaczerpnąć je od najlepszych kucharzy.
Jajka faszerowane od Magdy Gessler - przepis
Magda Gessler, znana polska restauratorka, poleca jajka faszerowane m.in. aromatycznymi ziołami i pieczarkami. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników:
- jaja,
- pieczarki,
- masło klarowane,
- cebulę,
- sól i pieprz do smaku,
- natkę pietruszki,
- koperek,
- musztardę.
Jajka gotujemy na twardo i gdy nieco ostygną, kroimy na pół wraz ze skorupką. Następnie jajko delikatnie wyciągamy ze skorupki, tak by jej nie uszkodzić. Jajka bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę. To samo robimy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pieczarkami. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy musztardę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy skorupki jajek. Wierzch farszu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym. Gotowe!
Warto wiedzieć: Jajka nadziewane wątróbką
Jajka faszerowane od Mateusza Gesslera - przepis
Mateusz Gessler proponuje farsz na bazie chrzanu, co może być świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących wyrazisty smak. Lekkiej pikanterii nada przekąsce również szczypiorek.
Chcąc przygotować jajka faszerowane według przepisu Mateusza Gesslera, potrzebujemy:
- jajka,
- śmietanę 30 proc.,
- masło klarowane,
- chrzan tarty,
- szczypiorek,
- bułkę tartą,
- pieprz,
- sól.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na pół wraz ze skorupką. Ze skorupek wyjmujemy ugotowane jajko i drobno je siekamy.
Do naczynia przekładamy posiekane jajka, dodajemy jedną łyżkę chrzanu, 60 ml śmietany 30 proc. i posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy do skorupek jaj, a wierzch farszu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy jajka farszem do dna patelni, aż lekko zbrązowieją. Smacznego!