Wielkanocny barszcz biały. Na czym gotować potrawę, by sama znikała z talerzy?

Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?
Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Barszcz biały - charakterystyczne przyprawy

  • woda z kiszonych ogórków lub kapusty,
  • ocet spirytusowy,
  • cukier,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • korzeń chrzanu.

Na jakim mięsie ugotować barszcz biały?

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • czosnek i liść laurowy do smaku.
  1. Zaczynamy od wyparzenia słoika, w którym nasz zakwas będzie dojrzewał, a następnie dokładnie go suszymy.
  2. Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę i dolewamy ciepłą wodę. Dodajemy przyprawy według uznania, delikatnie mieszamy i odstawiamy słoik w suche i ciepłe miejsce.
  3. Zakwas na barszcz biały kisimy aż do momentu, w którym ze słoika zacznie wydobywać się kwaskowaty zapach.
  4. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 10 dni.

Barszcz biały - wielkanocny przepis

  • 800 ml zakwasu domowego lub z butelki
  • 1,5 l wody
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 80 ml śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • ½ selera
  • pieczywo
  • jajka na twardo
  • natka pietruszki lub koperek
  1. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie i podsmażamy bez użycia tłuszczu. Kiedy skwarki się zarumienią, dodajemy umyte i pokrojone warzywa, grzyby oraz całe kiełbaski.
  2. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z wywaru warzywa, a kiełbasy odkładamy na osobny talerz.
  3. Do pozostałego w garnku wywaru dolewamy zakwas, a po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i łyżką majeranku.
  4. W miseczce łączymy ze sobą kwaśną śmietanę i chochlę zupy. Po dokładnym rozmieszaniu wlewamy miksturę do garnka.
  5. Teraz wystarczy całość ponownie zagotować, a następnie podawać w głębokim talerzu z jajkiem na twardo, plasterkami białej kiełbasy i pieczywem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Barszcz czerwony na kwaśnicyPolsatPolsat