Wielkanocny barszcz biały. Na czym gotować potrawę, by sama znikała z talerzy?

Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?
Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Barszcz biały - charakterystyczne przyprawy

Zobacz również:

    • woda z kiszonych ogórków lub kapusty,
    • ocet spirytusowy,
    • cukier,
    • majeranek,
    • liść laurowy,
    • ziele angielskie,
    • czosnek,
    • korzeń chrzanu.

    Na jakim mięsie ugotować barszcz biały?

    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 1 litr przegotowanej wody,
    • czosnek i liść laurowy do smaku.
    1. Zaczynamy od wyparzenia słoika, w którym nasz zakwas będzie dojrzewał, a następnie dokładnie go suszymy.
    2. Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę i dolewamy ciepłą wodę. Dodajemy przyprawy według uznania, delikatnie mieszamy i odstawiamy słoik w suche i ciepłe miejsce.
    3. Zakwas na barszcz biały kisimy aż do momentu, w którym ze słoika zacznie wydobywać się kwaskowaty zapach.
    4. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 10 dni.

    Barszcz biały - wielkanocny przepis

    • 800 ml zakwasu domowego lub z butelki
    • 1,5 l wody
    • 150-200 g wędzonego boczku
    • 4 białe kiełbasy
    • 80 ml śmietany 18%
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 3 suszone grzyby
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • ½ selera
    • pieczywo
    • jajka na twardo
    • natka pietruszki lub koperek
    1. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie i podsmażamy bez użycia tłuszczu. Kiedy skwarki się zarumienią, dodajemy umyte i pokrojone warzywa, grzyby oraz całe kiełbaski.
    2. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z wywaru warzywa, a kiełbasy odkładamy na osobny talerz.
    3. Do pozostałego w garnku wywaru dolewamy zakwas, a po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i łyżką majeranku.
    4. W miseczce łączymy ze sobą kwaśną śmietanę i chochlę zupy. Po dokładnym rozmieszaniu wlewamy miksturę do garnka.
    5. Teraz wystarczy całość ponownie zagotować, a następnie podawać w głębokim talerzu z jajkiem na twardo, plasterkami białej kiełbasy i pieczywem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Barszcz czerwony na kwaśnicyPolsatPolsat