Jak dbać o zapas gotowanych jajek wielkanocnych? W takich warunkach poleżą dość długo
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wielkanoc to prawdziwie jajeczne święta. Gotujemy je do żurku lub barszczu białego, podajemy w wyrazistym chrzanie, wykorzystujemy do ciast lub po prostu wystawiamy na półmiskach. Zdarza się, że po rodzinnym ucztowaniu nadal pozostaje zapas jajek, które po obróbce termicznej nie zostały zjedzone. Jak długo takie jajka pozostaną świeże i będą nadawały się do spożycia? Podpowiadamy, w jakich warunkach je przechowywać.
Spis treści:
Gdzie powinno się trzymać jajka?
Specjaliści ds. żywienia mają jasne stanowisko odnośnie do tego, jak powinno się przechowywać jajka. Okazuje się, że jednym z najważniejszych czynników jest odpowiednia temperatura. Przyjęło się, że nie powinna ona przekraczać 20 st. C. Z tego powodu nie dziwmy się widokiem półek sklepowych zapełnionych kartonami z jajkami. W takich miejscach zazwyczaj zamontowana jest także klimatyzacja, która utrzymuje właściwą temperaturę.
Warto mieć jednak na uwadze, że po zakupie jednego lub kilku opakowań jajek, w domu najlepiej będzie schować je do lodówki, w której panuje optymalna temperatura dla tego składnika. Jak szybko sprawdzić w domu, czy przyniesione ze sklepu jajka są świeże? Wystarczy napełnić szklankę wodą do połowy, a następnie wrzucić po jednej sztuce. Jeśli jajko opadnie na dno, oznacza to, że nadaje się do spożycia. Utrzymujące się blisko powierzchni świadczy o tym, że termin zdatności do spożycia mógł zostać przekroczony.
Gdzie powinno się trzymać jajka?
Temperatura ustawiona w większości lodówek oscyluje wokół 4-5 st. C powyżej zera. To najlepsze warunki do przechowywania jajek. W takich warunkach o wiele dłużej zachowają świeżość. Nie wystarczy jednak włożyć jajek do lodówki na losowo wybraną półkę.
W wielu domach częstym widokiem jest opakowanie jajek umieszczone na półkach umieszczonych po wewnętrznej stronie drzwi. Ten wyjątkowy produkt spożywczy nie powinien być narażony na nagłe zmiany temperatury, a ma to miejsce za każdym razem, gdy otwieramy lodówkę. Najlepiej wygospodarować miejsce dla wytłoczki pełnej jajek na środkowej półce.
Ile czasu mogą leżeć surowe, a ile gotowane jajka?
Głównym wyznacznikiem przydatności do spożycia dla jajek jest data nadrukowana na opakowaniu. Największe zaufanie możemy mieć do produktu zakupionego u znajomego dostawcy lub podarowanego przez członka rodziny. Jeśli jednak zaopatrujemy się w składnik w losowym markecie, postarajmy się wykorzystać je maksymalnie w ciągu 2-3 tygodni. A jak długo można przechowywać w lodówce jajka ugotowane na twardo?
Zdarza się, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, że po rodzinnych ucztach zostanie nam jeszcze spory zapas składnika. Ustalono, że tak przyrządzone jajko, trzymane w odpowiednio chłodnych warunkach, pozostanie świeże nawet przez 6-7 dni. Odnosi się to jednak wyłącznie do ugotowanego i nieobranego jajka. Nabiał wykorzystany w sałatce, a dodatkowo polany sosem, nadaje się do bezpiecznego spożycia jedynie przez 3 dni. Jeśli chcemy zrobić zapas sałatek i wykorzystać do nich ugotowane wcześniej jajka, dodajmy je do salaterki tuż przed podaniem przysmaku na stół.
Sprawdź również: