Pierwsze znikają z wielkanocnego stołu. Zrób pyszne jajka faszerowane

Jajka faszerowane to klasyka wśród potraw na Święta Wielkanocne. Pojawiają się w jadłospisie podczas uroczystego śniadania, można podać je w charakterze przystawki lub poczęstunku jako element zimnej płyty podczas rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Są dziecinnie proste w przygotowaniu, więc czemu nie zrobić ich w kilku wariantach smakowych? Prezentujemy pyszne pomysły na jajka faszerowane.

jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Skorzystaj z naszych pomysłów
jak przygotować mistrzowskie jajka faszerowane? Skorzystaj z naszych pomysłów123RF/PICSEL

Jaja faszerowane tuńczykiem

Nie musisz martwić się brakiem dostępu do świeżych ryb i długimi kolejkami w sklepach. Jajka faszerowane z tuńczykiem z puszki smakują wyśmienicie, a składniki do ich przygotowania znajdziesz nawet w mniejszych sklepach. Wyprawa do wielkiego marketu w przedświątecznej gorączce nie będzie potrzebna.

Lista składników:

  • 5-6 dużych jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być zarówno w oleju, jak i w sosie własnym),
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • opcjonalnie — sproszkowana papryka ostra.

Sposób przygotowania: Ogórki i cebulę posiekaj drobno i włóż do jednej miski. Dodaj majonez oraz musztardę. Tuńczyka odsącz z zalewy i wrzuć do reszty składników. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i wydrąż żółtka, które włączysz do farszu. Do nadzienia dodaj ostrą paprykę, która sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Wymieszaj i wypełnij farszem połówki jajek. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.

Faszerowane jaja to uniwersalna przekąska na przyjęcia
Faszerowane jaja to uniwersalna przekąska na przyjęcia123RF/PICSEL

Przepis na jajka faszerowane po tatarsku

To propozycja, która skradnie serca miłośników tradycyjnych frykasów. Uważasz, że Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i nie jest to pora na wymyślne eksperymenty? Jesteś we właściwym miejscu.

Do zrobienia jajek po tatarsku potrzebujesz:

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 80 gramów marynowanych pieczarek,
  • 1 ogórka kiszonego (możesz zastąpić go konserwowym),
  • 1 szalotki,
  • soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania: Jajka przekrój wzdłuż i ułóż na półmisku. W tym wariancie jajek faszerowanych żółtko zostaje na swoim miejscu. W drobną kostkę pokrój pieczarki, ogórki oraz cebulę. Przełóż je do miski lub głębokiego talerza, dodaj majonez i przyprawy, następnie wymieszaj. Nadzienie układaj na jajkach. W tym przypadku do dekoracji też możesz wykorzystać szczypior lub koperek.

Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło w skorupkach?

Jajka faszerowane pieczarkami to znane połączenie. Tym razem jednak proponujemy podać je na ciepło. Jajka faszerowane w skorupkach nie tylko smakują wybornie, ale też pierwszorzędnie się prezentują. Idealnie pasują do odświętnie przybranego stołu.

Lista składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 300 gramów pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, rzeżucha, koperek — do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Po ugotowaniu i przestudzeniu jajek przekrój je ostrożnie na pół — razem ze skorupką. Wykorzystaj do tego ostry nóż i postaraj się zrobić to jednym sprawnym ruchem. Następnie wydrąż żółtka i białka, pozostawiając wyłącznie skorupki.
  2. Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo postępuj z cebulą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie do niej pieczarek i szczypty soli. Smaż całość do momentu odparowania wody z grzybów.
  3. Ciepłe pieczarki wymieszaj z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem. Przypraw pieprzem.
  4. Farsz przełóż do skorupek, wierzch posyp bułką tartą.
  5. Na czystej patelni rozgrzej łyżkę oleju oraz masło. Ułóż jajka farszem do dołu i podsmażaj przez kilka minut. Wierzch powinien apetycznie się zarumienić. Udekoruj ulubioną zieleniną.
Jajka faszerowane groszkiemInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas