Pierwsze znikają z wielkanocnego stołu. Zrób pyszne jajka faszerowane
Jajka faszerowane to klasyka wśród potraw na Święta Wielkanocne. Pojawiają się w jadłospisie podczas uroczystego śniadania, można podać je w charakterze przystawki lub poczęstunku jako element zimnej płyty podczas rodzinnych i przyjacielskich spotkań. Są dziecinnie proste w przygotowaniu, więc czemu nie zrobić ich w kilku wariantach smakowych? Prezentujemy pyszne pomysły na jajka faszerowane.
Spis treści:
Jaja faszerowane tuńczykiem
Nie musisz martwić się brakiem dostępu do świeżych ryb i długimi kolejkami w sklepach. Jajka faszerowane z tuńczykiem z puszki smakują wyśmienicie, a składniki do ich przygotowania znajdziesz nawet w mniejszych sklepach. Wyprawa do wielkiego marketu w przedświątecznej gorączce nie będzie potrzebna.
Lista składników:
- 5-6 dużych jajek ugotowanych na twardo,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być zarówno w oleju, jak i w sosie własnym),
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 mała cebula czerwona,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- opcjonalnie — sproszkowana papryka ostra.
Sposób przygotowania: Ogórki i cebulę posiekaj drobno i włóż do jednej miski. Dodaj majonez oraz musztardę. Tuńczyka odsącz z zalewy i wrzuć do reszty składników. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i wydrąż żółtka, które włączysz do farszu. Do nadzienia dodaj ostrą paprykę, która sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Wymieszaj i wypełnij farszem połówki jajek. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Przepis na jajka faszerowane po tatarsku
To propozycja, która skradnie serca miłośników tradycyjnych frykasów. Uważasz, że Wielkanoc rządzi się swoimi prawami i nie jest to pora na wymyślne eksperymenty? Jesteś we właściwym miejscu.
Do zrobienia jajek po tatarsku potrzebujesz:
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo,
- 80 gramów marynowanych pieczarek,
- 1 ogórka kiszonego (możesz zastąpić go konserwowym),
- 1 szalotki,
- soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania: Jajka przekrój wzdłuż i ułóż na półmisku. W tym wariancie jajek faszerowanych żółtko zostaje na swoim miejscu. W drobną kostkę pokrój pieczarki, ogórki oraz cebulę. Przełóż je do miski lub głębokiego talerza, dodaj majonez i przyprawy, następnie wymieszaj. Nadzienie układaj na jajkach. W tym przypadku do dekoracji też możesz wykorzystać szczypior lub koperek.
Jak zrobić jajka faszerowane na ciepło w skorupkach?
Jajka faszerowane pieczarkami to znane połączenie. Tym razem jednak proponujemy podać je na ciepło. Jajka faszerowane w skorupkach nie tylko smakują wybornie, ale też pierwszorzędnie się prezentują. Idealnie pasują do odświętnie przybranego stołu.
Lista składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 300 gramów pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki, rzeżucha, koperek — do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Po ugotowaniu i przestudzeniu jajek przekrój je ostrożnie na pół — razem ze skorupką. Wykorzystaj do tego ostry nóż i postaraj się zrobić to jednym sprawnym ruchem. Następnie wydrąż żółtka i białka, pozostawiając wyłącznie skorupki.
- Pieczarki obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo postępuj z cebulą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie do niej pieczarek i szczypty soli. Smaż całość do momentu odparowania wody z grzybów.
- Ciepłe pieczarki wymieszaj z ugotowanymi na twardo jajkami i majonezem. Przypraw pieprzem.
- Farsz przełóż do skorupek, wierzch posyp bułką tartą.
- Na czystej patelni rozgrzej łyżkę oleju oraz masło. Ułóż jajka farszem do dołu i podsmażaj przez kilka minut. Wierzch powinien apetycznie się zarumienić. Udekoruj ulubioną zieleniną.
Polecamy: