Jak dobrze ukisić kapustę? Jeden mały błąd sprawi, że nie będzie nadawać się do jedzenia
Kiszona kapusta jest wykorzystywana w polskiej kuchni od dawien dawna. To podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Aby była idealna w smaku, należy jednak wiedzieć, jak prawidłowo ją ukisić. Wystarczy jeden mały błąd, a nie będzie nadawała się do jedzenia.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Ile soli należy dodać, aby zakisić kapustę?
Kiszenie kapusty nie należy do skomplikowanych czynności, jednak wymaga wiedzy i wprawy. Kluczowe są proporcje poszczególnych składników, a także czas przygotowania. Wiele osób wciąż zastanawia się, ile dokładnie soli powinno się dodać, aby kapusta miała doskonały smak. Doświadczeni w jej kiszeniu kucharze są jednogłośni - na 1 kg kapusty powinna być to 1 łyżka soli jodowanej.
Jak prawidłowo zakisić kapustę?
Na samym początku warto zakupić dobrej jakości warzywa - kapustę, marchewkę, pora oraz selera naciowego. W sklepach można dostać już gotową, poszatkowaną kapustę na kilogramy, jednak można pokroić ją również samodzielnie na mandolinie do warzyw. Aby kapusta kiszona była doskonała w smaku należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji - na 1 kg kapusty zaleca się dawać 200 g marchewki, 100 g pora oraz 3 gałązki selera. Jak wcześniej wspomnieliśmy, kluczowa jest także ilość soli. Jak więc ukisić kapustę kiszoną? Przestawiamy instrukcję krok po kroku.
Kapusta kiszona - przepis
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj na mandolinie lub posiekaj ostrym nożem.
Gdy kiszona kapusta będzie już gotowa, możesz rozpocząć przekładanie jej do czystych, wyparzonych wcześniej słoików - układaj ciasno i szczelnie zakręcaj. Po 3-4 dniach należy je odkręcić, co zapobiegnie "wykipieniu" soku. Potem ponownie zakręć i przenieś do chłodnego miejsca.