Jak dobrze ukisić kapustę? Jeden mały błąd sprawi, że nie będzie nadawać się do jedzenia

Kiszenie kapusty nie powinno odbywać się w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Po ukiszeniu można przenieść słoiki do spiżarki lub piwnicy
Kiszenie kapusty nie powinno odbywać się w zbyt chłodnym pomieszczeniu. Po ukiszeniu można przenieść słoiki do spiżarki lub piwnicy123RF/PICSEL

Zobacz również:

Ile soli należy dodać, aby zakisić kapustę?

Jak prawidłowo zakisić kapustę?

Kapusta to idealne warzywo dla cukrzyków
Kapusta to idealne warzywo dla cukrzyków123RF/PICSEL

Kapusta kiszona - przepis

Składniki

  • 5 kg kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pora
  • Kilka gałązek selera
  • 5 stołowych łyżek soli jodowanej
  1. Kapustę poszatkuj na mandolinie lub posiekaj ostrym nożem.
  2. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski włóż wszystkie przygotowane wcześniej warzywa oraz sól. Potem wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi, tak, aby sól dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami. Miskę z warzywami odstaw na kilka godzin.
  3. Następnie włóż kapustę z pozostałymi warzywami do beczki lub kamionki, mocno je dociskając. Kolejno przykryj wieko deską tak z lekkim uchyłem - powinien być dostęp powietrza. Beczkę odstaw do pomieszczenia, gdzie nie jest zbyt chłodno - najlepiej będzie kisić się w temperaturze pokojowej.
  4. Pierwszego dnia kapusta powinna puściła sok. Następnego delikatnie ją przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki - czynność powtarzaj rano i wieczorem.
  5. Trzeciego dnia zbierz pianę, które pojawi się na wierzchu.
  6. Kolejnego możesz spróbować, czy kapusta już zdążyła się ukisić. Jeśli nie, poczekaj jeszcze 2-3 dni.
„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?