Jak idealnie przyrządzić rybę?

Ryba jest doskonałym źródłem wartości odżywczych – zawiera proteiny, zdrowe tłuszcze i minerały. Niestety wiele osób obawia się, że przyrządzanie ryby, świeżej czy mrożonej, wykracza poza ich kulinarne kompetencje. Przedstawiona w tym tekście metoda nie jest dobrze znana, a zapewnia danie idealne, delikatne i upieczone na złoto.

smażona ryba
smażona ryba© Photogenica
mrozona ryba
© Photogenica

Po pierwsze dokładnie wysusz rybę ręcznikiem papierowym. Zamrażanie ryby powoduje, że jest w niej więcej wody, co sprawia, że ten krok jest szczególnie istotny. Następnie, podczas smażenia, pozostaw rybę na kilka chwil, aby zbrązowiała. Nie dotykaj jej i nie przewracaj na drugą stronę. Po upływie około dwóch minut przewróć rybę na drugą stronę i pozwól jej podsmażyć się nieco krócej (około minuty).

smażenie ryby
© Photogenica

Niezwłocznie przykryj patelnię pokrywą, aby zatrzymać parę wodną. Zdejmij rybę z ognia i pozostaw przez 10 minut. Pamiętaj by przez ten czas pod żadnym pozorem nie zdejmować ani nie podnosić pokrywy.

ryby smażone
© Photogenica

Druga metoda przyrządzenia pysznej ryby. Upewnij się, że patelnia jest rozgrzana na tyle, że ryba od razu zacznie się przypiekać.Użyj oleju odpowiedniego do wysokich temperatur (rzepakowy, kukurydziany lub arachidowy). Oliwa z oliwek nie nadaje się do tego przepisu.

Dopraw rybę ziołami, które lubisz. Idealne będą świeże gałązki tymianku

i rozmarynu.Na każdy kawałek ryby możesz położyć także plasterek cytryny.

Podawaj rybę z sosem salsa lub tapenadą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas