Jak kupić mięso dobrej jakości? Wykorzystaj prosty trik podczas zakupów

Kupowanie paczkowanego mięsa ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy z nas w ten produkt spożywczy zaopatrują się wyłącznie w zaprzyjaźnionych mięsnych delikatesach lub sklepach konkretnego producenta. Jednak nie ma się co oszukiwać – nie każdy ma taką możliwość. Kupujesz mięso w paczce w markecie? O kilku sprawach musisz pamiętać, by przynieść do domu wyłącznie porcje dobrej jakości.

O czym trzeba pamiętać, kupując mięso?
O czym trzeba pamiętać, kupując mięso?123RF/PICSEL

Mięso w paczce dla wygody?

Nawał codziennych obowiązków i napięty terminarz sprawia, że robienie zakupów w markecie wydaje się najsensowniejszą opcją. W jednym miejscu możemy znaleźć wszystkie potrzebne produkty - również surowe mięso. Wiele jego rodzajów podzielonych jest już na porcje o konkretnej wadze i zapakowanych w plastikowe opakowania. Można upatrywać w tym dużej zalety - znika ryzyko, że mięsne soki przesiąkną do naszych toreb i siatek, zanieczyszczając resztę kupionych rzeczy albo lodówkę już po przyniesieniu ich do domu.

Jak kupować świeże mięso?

W pierwszej kolejności zwróć uwagę na otoczenie. By opakowanie faktycznie spełniało funkcję ochronną, a mięso zachowało świeżość, musi być ono przechowywane w chłodziarce w temperaturze nie wyższej niż 4°C. Produkty wyłożone na blaty czy do gablotek nie mają zapewnianych właściwych warunków. W takim przypadku niech nie skusi cię nawet wyjątkowo atrakcyjna cena.

Czytanie etykiet musi wejść ci w krew

Istotną zaletą w kupowaniu paczkowanego mięsa  jest dostęp do etykiety, a co za tym idzie - najważniejszych informacji. Sprawdzenie daty przydatności do spożycia to podstawa. Znajdziemy tam też dane na temat jakoś handlowej (zaleca się wybierać wyroby klasy A) oraz składzie. Dobrej jakości produkt powinien ograniczać się wyłącznie do mięsa. Akceptowalny jest też minimalny udział soli.

Unikać należy z kolei zbędnych (z punktu widzenia konsumenta) dodatków, np. syropu glukozowego czy cytrynianu sodu. Skład paczkowanego mięsa bywa długi, zwłaszcza w przypadku wędlin czy surowych, ale już przyprawionych albo panierowanych produktów.

Jak wybrać dobre mięso? Uważnie się mu przyjrzyj

Foliowe opakowanie daje ci możliwość oceny stanu surowego mięsa w paczce. Jeśli widzisz przebarwienia, żółtawy tłuszcz i wysuszone oraz sztywne fragmenty, lepiej zostaw taki kawałek w sklepie. Są to sygnały świadczące o tym, że mięso nie jest już pierwszej świeżości.

Staraj się z uwagą podchodzić do zakupów spożywczych
Staraj się z uwagą podchodzić do zakupów spożywczych123RF/PICSEL

Mięso w plastrach: Ten trik warto znać

Wielu z nas decyduje się na zakup paczkowanego mięsa, np. schabu w plastrach. Wydaje się być to niezwykle wygodne, ponieważ w ten sposób nie musimy samodzielnie kroić mięsa i dzielić go na równe porcje. Gotowanie staje się dużo prostsze, czyż nie?

Zanim jednak wyruszysz z takim produktem do sklepowej kasy, wstrząśnij opakowaniem. Dlaczego warto to zrobić? W ten sposób będziesz w stanie odsłonić delikatnie ostatni plaster mięsa. Jego lokalizacja nie jest przypadkowa - często właśnie ten kawałek jest obficie poprzerastany tłuszczem i nie prezentuje się i nie smakuje tak dobrze, jak porcje znajdujące się na wierzchu. Patent ten pozwoli ci też upewnić się, czy w opakowaniu nie ma dużej ilości wody - jej obecność świadczy o tym, że mięso było już kilkukrotnie zamrażane, więc kwestia jego świeżości pozostaje wątpliwa.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas