Jak odróżnić świeże jajka od zepsutych? Patenty, które pomogą uniknąć przykrej niespodzianki

Użycie nieświeżego jajka podczas gotowania nie tylko doszczętnie rujnuje przygotowywany posiłek, ale dodatkowo naraża nasze życie i zdrowie. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że w przeterminowanym jajku mogą namnażać się szczepy bakterii E. Cola, które wywołują salmonellę, której skutki uboczne są wyjątkowo nieprzyjemne. Jak ochronić się przed sięgnięciem po zepsute jajko? Wykorzystaj proste i sprawdzone patenty.

Patenty na rozpoznanie świeżego jajka
Patenty na rozpoznanie świeżego jajka123RF/PICSEL

Skutki zatrucia nieświeżym jajkiem

Wybierając jajka w sklepie, zazwyczaj sugerujemy się jedynie ich wyglądem zewnętrznym oraz datą umieszczoną przez producenta na opakowaniu. Okazuje się, że mimo oznakowania możemy natknąć się na okaz, który nie nadaje się do spożycia.

Czym grozi zjedzenie nieświeżego jajka, które leżało zbyt długo? Sięgając po stare jajko, narażamy się na ryzyko zakażenia salmonellą. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się do ok. 8 godzin po spożyciu skażonego produktu. Najczęściej zaobserwujemy m.in.:

  • ból brzucha,
  • bóle głowy,
  • biegunkę,
  • wymioty,
  • gorączkę.

Sprawdź zapach i konsystencję

Spożycie nieświeżych jajek zwiększa ryzyko zakażenia salmonellą
Spożycie nieświeżych jajek zwiększa ryzyko zakażenia salmonellą123RF/PICSEL

Ta niezbyt skomplikowana metoda, która może uchronić przed salmonellą. Ma ona jednak jeden zasadniczy minus. Jeśli w naszej lodówce znajduje się wyjątkowo stare i przeterminowane jajko, czeka nas długie wietrzenie kuchni oraz wywabianie nieprzyjemnego zapachu. Czy brak brzydkich woni jest jednoznaczny ze świeżością jajka? Okazuje się, że niekoniecznie. Warto również przyjrzeć się konsystencji żółtka.

Wystarczy, że wbijemy jajko do miski lub na talerzyk i dokładnie przyjrzymy się żółtku. Płaskie i rozlewające się na wszystkie strony świadczy o tym, że produkt nie nadaje się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje? Wraz z upływem czasu dochodzi do zerwania struktury łańcuchów białkowych w jajku, co przekłada się na widoczną zmianę konsystencji. Jak zatem powinno wyglądać idealnie świeże jajko? Rozpoznamy je po zwartym białku i żółtku.

Przetestuj patent z potrząsaniem

Choć może brzmieć to nieco zabawnie i sprawić, że przewrócimy oczami, metoda wykorzystująca potrząsaniem uratuje nas przed zakupem nieświeżych jajek. Co ważne, możemy spokojnie zastosować ją podczas wizyty w sklepie.

Jak prawidłowo ją wykonać? Wystarczy, że ostrożnie wyjmiemy jajko z opakowania, a następnie delikatnie nim potrząśniemy. Usłyszenie charakterystycznego "chlupotania" świadczy o tym, że do środka przedostało się powietrze, a co za tym idzie - jajko nie należy do najświeższych. W takiej sytuacji lepiej wstrzymać się z zakupem.

Wypróbuj metodę wodną

Metoda z użyciem wody pozwala ocenić świeżość jajka
Metoda z użyciem wody pozwala ocenić świeżość jajka123RF/PICSEL

Uznawana za jedną z popularniejszych oraz najprostszych metod sprawdzania świeżości trzymanych w lodówce jajek. Do jej wykonania potrzebujemy wysokiego naczynia napełnionego chłodną wodą. W kolejnym kroku wkładamy do środka jajko i uważnie obserwujemy zachodzącą reakcję.

Jeśli jajko swobodnie opadnie na dół i tam pozostanie - to znak, że jest zdatne do spożycia. Wypływające na powierzchnię świadczy o obecności powietrza pod skorupką i jest sygnałem, że mogło się już przeterminować. Lepiej zrezygnuj z wykorzystywania go do celów kulinarnych. Dzięki temu nie narazisz się na nieprzyjemne konsekwencje.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas