Jak prawidłowo myć cytrusy?
Mycie owoców cytrusowych to strata czasu czy konieczność? Wiele osób uważa, że skoro nie jadamy ich ze skórką, to nie trzeba poświęcać temu żadnej uwagi. To poważny błąd! Egzotyczne owoce spryskiwane są ogromną ilością środków chemicznych, z którymi mamy kontakt podczas obierania. Z dłoni przenosimy je bezpośrednio do ust, a to wiąże się już z fatalnymi skutkami. Być może nie odczujemy ich natychmiastowo, ale poważne choroby mogą rozwijać się przez lata. Prawidłowe mycie owoców jest więc czynnością, której pod żadnym pozorem nie należy bagatelizować.
Co znajduje się na skórce cytrusów?
O dobroczynnych właściwościach owoców usłyszeć można właściwie na każdym kroku. Przedstawiane są jako skarbnica witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i wielu innych substancji, które mają doskonały wpływ na zachowanie kondycji i zdrowia. To wszystko prawda, lecz często zapominamy o tym, że skład owoców i przepisy na ich wykorzystanie to nie wszystko, o czym trzeba pomyśleć przed konsumpcją.
Cytrusy bardzo często muszą przebyć daleką drogę, by wylądować na sklepowych półkach, a nadal wyglądają jak dopiero co zerwane z drzewa. To wynik zastosowania chemicznych środków konserwujących. Mają one zabezpieczać przed psuciem i gniciem oraz ograniczać rozwój grzybów, pleśni i pasożytów. Do tego producenci i podmioty odpowiedzialne na transport i sprzedaż owoców cytrusowych nie szczędzą wosków i innych substancji nabłyszczających, które mają zapewnić owocom zachęcający do zakupów wygląd i połysk.
Nie myjesz cytrusów? Narażasz się na poważne problemy!
Samo obieranie owoców cytrusowych nie wystarczy, by uchronić się przed zgubnym wpływem pestycydów na organizm. Co prawda nie przenikają one do miąższu, ale osiadają na naszych dłoniach, którego potem dotykamy i w ten prosty sposób przenoszą się one do naszego układu pokarmowego. Jeśli nie wyrobimy w sobie nawyku każdorazowego mycia cytrusów, będziemy narażać się na kontakt z substancjami, które działają wyniszczająco na układ nerwowy, nerki i wątrobę. Mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, a długofalowo także do problemów z płodnością. Podejrzewane są również o działanie rakotwórcze.
Mycie cytrusów: Podstawy
Należy pamiętać, by po każdym kontakcie ze skórką pomarańczy, mandarynek, bananów, pomelo czy grejpfrutów, dokładnie umyć ręce ciepłą wodą z mydłem. Najbardziej przezorni szefowie kuchni do obierania owoców zakładają jednorazowe rękawiczki.
Jak prawidłowo myć cytrusy?
Coraz więcej osób przekonuje się do ich czyszczenia, jednak najczęściej skupiamy się nad tym, gdy do przepisu na słodkie wypieki potrzebujemy pomarańczowej albo cytrynowej skórki. Nadaje ona ciastom cudownego aromatu, ale jednocześnie powoduje przedostawanie się szkodliwych substancji do naszego jedzenia. Porowata struktura skórki nie ułatwia jej dokładnego umycia. Samo potraktowanie owoców wrzątkiem nie wystarczy, by zmyć z nich nadmiar chemikaliów. Zatem jak zabrać się do mycia cytrusów? Jest na to kilka sposobów.
- Jeśli zależy nam na zjedzeniu wyłącznie miąższu, owoce możemy zdezynfekować wrzątkiem, a następnie wyszorować w ciepłej wodzie z niewielką ilością płynu do naczyń. Przyda się także poręczna szczoteczka.
- W sklepach coraz częściej można trafić na specjalne środki przeznaczone do eliminowania zanieczyszczeń z owoców, więc warto je przetestować.
- Gdy w celach kulinarnych zależy nam na zachowaniu skórki, owoce poleca się zanurzyć w wodzie o kwaśnym odczynie. Tego rodzaju miksturę uzyskać można przez dodatek octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. By kąpiel cytrusów była kompletna, na koniec należy zanurzyć je w wodzie z sodą oczyszczoną.
Polecamy:
Mandarynki: Właściwości odżywcze