Jak przygotować szparagi?
Jeszcze kilka lat temu mało popularne, teraz coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Warto docenić nie tylko ich delikatny smak, ale również wartości odżywcze. Szparagi są świetnym źródłem witamin i minerałów.
Szparagów zielonych nigdy nie obieraj (w przeciwieństwie do białych). Opłucz je, a potem jedynie odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce tak, by szparagi były równej wielkości (ułatwi to ich gotowanie).
Obieraczką do jarzyn pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski, zaczynając od grubszego końca. Takie szparagi możesz zjeść na surowo.
Świeżo pokrojone paski szparagowe włóż do miski. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
Szparagi dokładnie wymieszaj widelcem z powstałym sosem. Możesz podać od razu lub wstawić na 10-15 minut do lodówki. Pasuje do nich świeża bagietka.