Jak przyrządzić kapustę pak choi? 3 przepisy na niebanalny obiad

Kapusta pak choi doskonale sprawdzi się w wielu wydaniach obiadowych
Kapusta pak choi doskonale sprawdzi się w wielu wydaniach obiadowych123RF/PICSEL

Azjatycki makaron z kapustą pak choi

Zobacz również:

    • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 1 bulion warzywny w kostce
    • 200 g kapusty pak choi
    • 2 łyżeczki przyprawy azjatyckiej
    • 1 czerwona papryka
    • 200 g pora
    • 100 g kiełków fasoli mung
    • 2 jajka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju
    • opcjonalnie: pęczek kolendry
    1. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kostkę bulionową oraz makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi przez producenta.
    2. Ugotowany makaron odsączamy z wody, pamiętając o odlaniu ok. 100 ml wody do czystego kubka lub osobnej miseczki.
    3. Paprykę, pora oraz kapustę pak choi dokładnie myjemy pod wodą, a następnie osuszamy i kroimy w cienkie paski.
    4. Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy warzywa i podsmażamy.
    5. Po kilku minutach doprawiamy całość przyprawą azjatycką, dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
    6. Do naczynia z pozostałymi składnikami dolewamy 100 ml wody i dodajemy sos sojowy. Kiedy płyny nieco odparują, wbijamy jajka i smażymy przez 2 minuty na mocnym ogniu.
    7. Gotowy makaron azjatycki z pak choi podajemy na ciepło, udekorowany kiełkami fasoli mung oraz listkami świeżej kolendry. Smacznego!

    Francuski quiche z pak choi

    Francuski quiche doskonale komponuje się z kapustą pak choi
    Francuski quiche doskonale komponuje się z kapustą pak choi123RF/PICSEL
    • 250 g mąki orkiszowej
    • 100 g masła
    • 3 jajka
    • 300 g śmietanki 36%
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 600 g kapusty pak choi
    • 1 czerwona cebula
    • 2 świeże figi
    • 50 g kremowego serka koziego
    • 1 łyżka oleju
    • sól morska
    1. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy masło pokrojone w kostkę, wbijamy jajko i doprawiamy solą.
    2. Całość wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dodać do składników jeszcze 1-2 łyżki wody.
    3. Foremkę do pieczenia tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy ciasto tak, by wystawało poza jej brzegi.
    4. Ciast wkładamy do formy, odcinamy nadmiar, wylepiamy brzegi i całość dziurkujemy za pomocą widelca. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
    5. Po schłodzeniu pieczemy spód w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
    6. Kapustę pak choi myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie piórka.
    7. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.
    8. Masę śmietanową studzimy i mieszamy z jajkami. Świeże figi kroimy na ćwiartki, a następnie układamy na podpieczonym spodzie wraz z warzywami.
    9. Całość zalewamy śmietanką, a wierzch obficie posypujemy kozim serem. Quiche z pak choi pieczemy w 200 st. C przez 25 minut i podajemy na ciepło. Smacznego!

    Czerwone curry z kurczakiem i pak choi

    • 2 kapusty pak choi
    • 750 g filetów z kurczaka
    • 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka tartego imbiru
    • ½ szklanki bulionu drobiowego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 papryczka chilli
    • 1-2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • olej roślinny
    • garść świeżej kolendry
    1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy także opłukać go i przygotować w specjalnym urządzeniu.
    2. Na patelni podsmażamy przez ok. minutę pastę curry, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tarty imbir oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
    3. Kiedy z patelni zacznie unosić się intensywny aromat, dodajemy odrobinę oleju i całość smażymy kolejną minutę.
    4. Do przypraw dodajemy kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażamy przez 3-4 minuty. Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotujemy 15 minut.
    5. Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz łyżką brązowego cukru. Sos redukujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
    6. Kiedy zauważymy, że sos zaczyna gęstnieć, dodajemy pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotujemy jeszcze przez 5-8 minut.
    7. Czerwone curry z kurczakiem i kapustą pak choi podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Całość możemy posypać świeżą kolendrą oraz udekorować cząstkami limonki. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pak choi z patelniPolsatPolsat