Jak ugotować kalafior? Triki, które każdy kucharz powinien znać

Gotowanie kalafiora krok po kroku
Gotowanie kalafiora krok po kroku123RF/PICSEL

Jak kupować kalafior?

  • Różyczki kalafiora powinny mieć jednolitą, jasną barwę. Jakiekolwiek ciemniejsze przebarwienia to sygnał alarmowy.
  • Przyjrzeć się trzeba również liściom. Zwiotczałe z żółtymi plamami świadczą o tym, że kalafior czasy świetności ma już dawno za sobą i nie powinniśmy zabierać go do domu. Wybierać należy egzemplarze o sprężystych i zielonych liściach.
  • Pamiętaj, by nie kupować na zapas. Kalafiora w lodówce można przechowywać nie dłużej niż trzy dni, więc postaraj się zużyć go jak najwcześniej. Dzięki temu uzyskasz również najlepszy smak.

Zobacz również:

    Jak gotować kalafior? Podstawowe informacje

    Gotowany kalafior okaże się smaczną bazą do bardziej złożonych specjałów
    Gotowany kalafior okaże się smaczną bazą do bardziej złożonych specjałów123RF/PICSEL

    Dlaczego kalafior śmierdzi podczas gotowania?

    Co zrobić, żeby kalafior nie był gorzki?

    Dlaczego warto jeść kalafior?

    Jak zrobić puree z kalafiora?Interia KulinariaInteria Kulinaria