Jak ugotować ryż do gołąbków? Patenty szefów kuchni na pyszne gołąbki

Jak zrobić dobre gołąbki? Zacznij od prawidłowego ugotowania ryżu
Jak zrobić dobre gołąbki? Zacznij od prawidłowego ugotowania ryżu123RF/PICSEL

Jaki ryż do gołąbków nadaje się najlepiej?

Tradycyjne gołąbki to dla wielu osób prawdziwy rarytas
Tradycyjne gołąbki to dla wielu osób prawdziwy rarytas123RF/PICSEL

Ile ryżu do gołąbków przygotować?

Zobacz również:

    Jak ugotować ryż do gołąbków?

    • Ryż przed gotowaniem możesz przepłukać, ale nie jest to niezbędne.
    • Pamiętaj o odmierzeniu właściwych proporcji. Na jedną szklankę ryżu potrzebujesz dwóch szklanek wody. Ziarna wrzuć do garnka i zalej je gorącą wodą. Dodaj odrobinę soli - na tę ilość ryżu wystarczy pół łyżeczki przyprawy.
    • Włącz kuchenkę, ustawiając średnią moc palnika. Garnek przykryj.
    • Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.
    • Podczas gotowania ryżu w garnku nie należy mieszać.
    • Jak długo gotować ryż do gołąbków? Obróbka powinna trwać do momentu, aż ziarna wchłoną całą wodę. Powinno potrwać to 15 minut. Pod koniec gotowania zachowaj czujność, aby ryż nie przywarł do dna naczynia i się nie przypalił.
    Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godzinyInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?