Prosty przepis na stryki. Placki ziemniaczane po śląsku smakują obłędnie

Trudno znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na pyszne placki ziemniaczane
Trudno znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na pyszne placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Dobre placki ziemniaczane, czyli jakie?

Sięgnij do receptur kuchni śląskiej, by przyrządzić domowe placki ziemniaczane
Sięgnij do receptur kuchni śląskiej, by przyrządzić domowe placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Stryki: Jak się robi placki ziemniaczane po śląsku?

Zobacz również:

    • 1 kg surowych ziemniaków,
    • 1 mała cebula,
    • 1 jajko,
    • 4 łyżki pszennej mąki,
    • 3 łyżki mleka,
    • olej do smażenia - doskonale sprawdzi się olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia,
    • sól i pieprz do smaku wedle uznania.
    1. Ziemniaki oczyść z resztek ziemi, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
    3. Do kartofli z cebulą dodaj jajko, mąkę, mleko i przyprawy. Wymieszaj.
    4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z każdej strony na złoty kolor.
    5. Po zdjęciu z patelni ułóż je na chwilę na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
    Przepis na placki ziemniaczane wykorzystaj jako pomysł na obiad
    Przepis na placki ziemniaczane wykorzystaj jako pomysł na obiad123RF/PICSEL

    Z czym podać placki ziemniaczane? Śląskie dodatki i nie tylko

    "Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv